Реклама / Ads
15| 5768 |03.06.2011 СВЯТ

Бактерия мутант мори жените в Европа

.
Смъртоносната бактерия ешерихия коли, която отне живота на 17 души в Европа, е от невиждан досега щам, който поразява предимно жените.
 
Това твърди Световната здравна организация, цитирана от Би Би Си. Бацилът е уникален, тъй като съдържа гени от две различни групи ешерихия коли, доказаха учените. Той е силно заразен и токсичен.

Пълна мистерия засега остава откритието, че напада предимно жени. Предполага се, че в женския организъм има нещо, което го прави по-привлекателен за бацила убиец от този на мъжа.

Минимален е шансът бактерията убиец ешерихия коли, която според СЗО поваля предимно жени, да дойде в България. Вероятността е колкото у нас да плъзне малария, обясни пред “Труд” д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор. Според него даже и да се стигне до “внасяне на заразата от чужбина”, то случаите ще са малко. Нямало да има масово разпространение.

Според д-р Кунчев има логично обяснение защо ешерихия коли разболява предимно жени - просто те най-често купуват, мият и хапват зеленчуци.

Бактерията, която отне живота на 17 души и зарази други 1500 в Европа, е от напълно нов щам, съобщиха от Световната здравна организация, цитирана от Би Би Си в четвъртък.

Този щам никога досега не е бил виждан при появата на подобни зарази, каза говорителката на СЗО Афалук Батиасеви. Думите й бяха потвърдени и от китайски експерти в Института по генетика в град Шънчжън, според които, освен че е нов, щамът е много заразен и токсичен.

Първоначалните генетични изследвания в най-засегнатата европейска страна - Германия, също показаха, че бацилът е “уникален”. Той имал гени от две различни групи ешерихия коли - ентероагрегативна ешерихия коли и ентерохеморагична ешерихия коли.

Бактерията, за която се предполагаше, че се разпространява от внесени в Германия краставици, води до заболяването с фатален край, наречено хемолитично-уремичен синдром. Съмнението, че заразата тръгва от Испания и нейните краставици обаче не бе потвърдено, поради което здравните власти в Европа все още не знаят източника на болестта.

“Заразяването може да продължи с месеци. Възможно е никога да не установим нейния източник”, казаха от института “Робърт Кох”, който следи разпространението й в Германия. Истинска мистерия за учените там се оказа откритието, че новият щам поразява главно жени. Най-големите жертви на подобни зарази с храни винаги са се оказвали децата, тъй като имунната им система не е достатъчно развита. В германския случай обаче това са жените, съобщава Би Би Си. “Вероятно има нещо в женския организъм, което го прави по-привлекателен за новия щам от мъжкия”, предполага д-р Улф Гьобер от Берлин.

Според главния държавен санитарен инспектор на България д-р Кунчев обаче щамът на болестта всъщност не е напълно нов. Просто е изключително рядък. За последните 3 г. в ЕС са докладвани само 8 случая на заразени с него, и то все в Скандинавските страни.

Трябва много да се внимава с щама О104 и да не се прилага самолечение, каза още пред “Труд” д-р Кунчев. Защото ако на своя глава пациентът започне да пие антибиотици и надхвърли нужната доза, може да се стигне до много силно разпадане на бактерията и още по-мощно отделяне на опасния шига токсин. Той причинява разпада на еритроцитите в организма ни, блокира работата на бъбреците и дори се стига до смърт, напомни главният инспектор.

Според него една от индикациите, които издават опасната бактерия, са кървавите изпражнения.( в.Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5451 |09.05.2011 Балкански наркотрафиканти снабдяват Европа с кокаин . 4| 5178 |19.04.2011 Превръщат Истанбул в градове на Азия и Европа? . 1| 5554 |07.04.2011 Европа все по-резистентна към антибиотици . 2| 6190 |15.03.2011 Кадафи се чувства предаден; праща Ал-Кайда в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads