Реклама / Ads
2| 4446 |08.03.2016 СВЯТ

Европа: Вече няма път към Европа за хора, търсещи само по-добър живот

.
Европейският съюз съгласува с Турция основните принципи за съвместно разрешаване на миграционната криза, съобщи говорителката на Европейската комисия Мина Андреева.
 

Турция ще приема обратно нередовните мигранти, заловени в турски води, а в замяна ще получи допълнително 3 млрд. евро след 2018 г., активизиране на процеса на либерализиране на визовия режим за турски граждани и преговорите за приемане на Турция в ЕС. На Гърция пък ще бъдат предоставени 700 млн. евро.

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви на пресконференция след срещата на европейските лидери с турския премиер Ахмет Давутоглу, че единственият начин да се стигне в Европа ще бъде чрез легални канали.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също заяви, че „дните на нередовна миграция в Европа са приключили“, предаде Ройтерс.

 

„Вече няма път към Европа за хора, които просто търсят по-добър живот, посочи Туск и добави: „Балканският маршрут за транзит на мигранти в ЕС вече е закрит“.

Лидерите на ЕС одобриха плана на Европейската комисия да бъде възстановено свободното движение на граждани в шенгенското пространство до края на тази година, каза още Юнкер.

 

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че предвидените от ЕС 3 млрд. евро за Турция за справяне с мигрантите може да бъдат увеличени „при необходимост“, ако мигрантската криза се проточи, съобщи Ройтерс.

 

„Ако проблемът с бежанците продължи и на Турция се наложи да предприеме допълнителни усилия, тогава нова сума може да бъде предвидена в края на 2018 г.“, заяви Оланд.

 

Предложенията на Анкара за връщане на нелегалните мигранти, пристигнали в Европа, обратно в Турция ще бъдат пробив, в случай че бъдат реализирани, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

 

Меркел добави, че ако Турция изпълни плана за приемане обратно на мигрантите, въпросът за либерализирането на визовия режим за турските граждани може да бъде придвижен до юни.

 

Тя каза, че европейските лидери подкрепят основните положения в турския план и че подробностите ще бъдат договорени до следващата среща на високо равнище идната седмица. Що се отнася до искането на Турция за откриване на повече глави от преговорите за членство, то би било по-трудно заради съпротивата на Кипър. „Членството на Турция не е в дневния ред засега“, каза Меркел, но добави, че стратегическото сътрудничество с Анкара е от огромно значение.

 

Германският канцлер заяви, че европейските лидери са поставили пред турския премиер въпроса за затварянето на опозиционния вестник „Заман“ и са подчертали необходимостта от зачитане на свободата на печата.

 

Премиерът Бойко Борисов определи завършилите тази нощ преговори между ЕС и Турция като много тежки. „Голяма част от това, което се надявахме да стане, стана – намерихме компромис между европейските държави и Турция. Много са недоволните, нищо по-добро към момента не може да се направи“, коментира той пред български журналисти.

 

Поставихме изискване и към нас да се отпуснат пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази шенгенска граница. Всички колеги отчетоха, че България в момента е еталон в тази област, посочи Борисов.

 

Едно от основните решения, приети тази нощ, е за всеки сириец, който от Гърция бъде върнат в Турция, да се взима един сириец директно от Турция за ЕС. Целта е по този начин да няма преплуване с лодки, трафиканти, които взимат парите на тези хора и да се убие този мръсен бизнес, поясни премиерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4417 |19.02.2016 Още няма прогрес в преговорите Лондон-ЕС . 12| 7498 |17.02.2016 Обама: Доналд Тръмп няма да бъде избран за президент . 22| 5454 |03.02.2016 ”Форбс”: Кристалина Георгиева няма шанс за ООН заради Русия . 0| 4730 |20.12.2015 З. Миланович: Повече няма да бъда премиер на Хърватия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads