Реклама / Ads
1| 5323 |11.07.2019 СВЯТ

ЕС готви строго наказание на Турция заради Кипър

.
Източник: БГНЕС
ЕС планира да прекрати преговорите с Анкара по споразумение за въздушния транспорт, както и да замрази финансирането за Турция следващата година заради ”незаконните” сондажи за находища на газ и петрол край Кипър, се казва в проекторешение на ЕС, предаде Ройтерс.
 

Текстът, който е разгледан от агенция Ройтерс, все още може да бъде променен. Проекторешението предстои да бъде обсъдено днес в Брюксел от постоянните представители на страните членки на ЕС с цел да бъде прието на срещата на министрите на външните работи на блока в понеделник.

 

С оглед на продължаващите и на новите незаконни сондажни дейности на Турция ЕС решава да преустанови преговорите за всеобхватно споразумение за въздушния транспорт и решава засега да не организира по-нататъшни срещи за диалог на високо равнище, е посочено в проекторешението.

 

Съветът подкрепя предложението на ЕК да намали предприсъединителната помощ за Турция за 2020 г. и призовава Европейската инвестиционна банка да преразгледа дейностите си, свързани с отпускане на кредити на Турция, се казва още в текста.

 

В проекторешението е посочено още, че ЕС ще бъде готов да въведе още по-сериозни мерки спрямо Турция, ако продължава със сондажите (край Кипър).

 

В периода 2014-2020 г. ЕС е предвидил за Турция сумата от 4,45 млрд. евро за политически реформи, земеделие и други проекти в помощ на подготовката на страната за евентуално членство в блока. Но, миналата година Брюксел спря отпускането на 175 милиона евро като протест заради влошаването на положението с човешките права в страната. Европейският съюз заяви, че при управлението на президента Реджеп Ердоган Турция се отдалечава от блока.

 

Но, тъй като ЕС се нуждае от Турция по въпроси като сигурността и миграцията, европейски дипломат, участващ в последните дискусии, заяви, че всякакви други бъдещи санкции ще бъдат ограничени.

 

"Те ще бъдат насочени само към лица, свързани с тези конкретни незаконни дейности. Ние се опитваме да калибрираме това внимателно, защото се нуждаем от турското сътрудничество за миграцията, НАТО, борбата с тероризма", заяви дипломатът.

 

Той отбеляза, че някои страни членки разчитат на Турция за транзита на енергия и затова ЕС "трябва да стъпва внимателно". "Не очаквайте някакви широки икономически санкции", заяви той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4317 |30.06.2019 Франция готви закон срещу изоставянето на домашни животни . 2| 3969 |03.06.2019 Премиерът на Италия се готви за оставка . 6| 5829 |07.02.2019 Военни експерти: Русия се готви за голяма война . 0| 4565 |19.09.2018 Еврокомисията не прие решение за наказание на Полша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads