Реклама / Ads
6| 6380 |01.11.2010 СВЯТ

Япония бясна на Медведев след посещението му на Курилите

.
Димитър Медведев
След повече от 65 години президентът на Русия Дмитрий Медведев стана първият руски държавен ръководител, който посети Курилските острови. Русия и Япония си оспорват териториалната принадлежност на островите.
 

Медведев остана близо 4 часа на остров Кунашир. Той посети Курилските острови на връщане от Виетнам, където взе участие в поредната среща Русия-АСЕАН.

Още в Ханой руският министър на външните работи Сергей Лавров коментира възможността Медведев да посети островите. Във Виетнам японските журналисти го запитаха дали това няма да има сериозни последствия за двустранните отношения между Москва и Токио.

„Президентът сам решава кои райони на Руската Федерация да посети”, каза Лавров. Министърът добави, че не вижда никаква връзка между възможното посещение на президента на Курилските острови и руско-японските отношения.

По време на престоя си на остров Кунашир Медведев не каза и дума за отношенията с Япония. Посещението му бе фокусирано изключително върху социално-икономическото развитие на самите Курилски острови. Медведев посети геотермална станция в околностите на Южно-Курилск. Той отбеляза, че подобни станции са добър пример за развитието на енергетиката на островите. Президентът спря и в местния рибен комбинат. Преработването на риба е основата на икономиката на региона.

Както се и очакваше, японските власти реагираха остро на руската визита. Премиерът на Япония Наото Кан заяви, че посещението на руския президент Дмитрий Медведев на Курилските острови е непростимо. „Докато Япония отстоява своята позиция, че четирите Северни острова принадлежат към японските територии, посещението на президента на един от тях е много непростимо”, каза Кан пред парламента.

Министерството на външните работи на Япония предаде на посланика на Русия в Токио протестна нота във връзка с посещението на руския президент Дмитрий Медведев на Южните Курили. От министерството посочиха, че „тази визита наранява чувствата на японския народ”.

В Москва посочват, че не могат да разберат реакцията на японската страна. „Ние не разбираме реакцията на японската страна. Позицията на Русия по този въпрос остава в сила и няма никаква промяна”, е заявил пред Интерфакс източник от руското министерство на външните работи.

Още в края на септември Дмитрий Медведев обеща в скоро време да посети Курилските острови. „Задължително ще посетя този регион, който е много важен за нашата страна”, заяви руският президент.

Япония, от своя страна, призова Медведев да не посещава тихоокеанските Курилски острови, съобщи представител на японското правителство. Главният секретар на японското правителство Йошихито Сенгоку заяви: „Ние съобщихме позицията на нашата страна на Русия, посредством различни канали”. Запитан дали Япония иска Медведев да не посещава островите, Сенгоку отговори утвърдително.

Москва и Токио спорят за четири острова от Курилския архипелаг, известни в Русия като Южни Курилски острови, а в Япония като Северни територии. На 18 август 1945 г. съветските войски атакуват островите и ги анексират, въпреки че те никога не са принадлежали на Русия. Заради този спор двете държави още не са подписали мирен договор след края на Втората световна война. Спорните острови са в богат риболовен район, близо до руски зони за добив на нефт и газ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5142 |21.10.2010 Путин и Медведев си избраха кмет на Москва . 4| 5421 |29.09.2010 Й. Кобзон: Лужков ще съди Русия заради Медведев . 9| 7614 |28.09.2010 Медведев уволни Лужков като кмет на Москва . 3| 4945 |03.09.2010 Япония притисна Иран заради ядрената политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads