Реклама / Ads
0| 3279 |24.01.2022 СВЯТ

Италия избира нов президент

.
Марио Драги Източник: БГНЕС
Италианският парламент започна процедурата по избиране на нов президент на страната. Фаворит за поста е настоящият премиер Марио Драги, което поражда опасения за бъдещето на правителството.
 

Марио Драги сформира правителство на националното обединение преди година и започна уверено да изважда страната от Covid кризата и икономическата рецесия. Затова много политици се притесняват, че евентуалното му избиране за президент ще доведе до нова политическа несигурност в третата по големина икономика в еврозоната.

 

Именно с този мотив срещу избирането на Драги се обявиха бившите премиери Матео Салвини и Силвио Берлускони. Самият Берлускони оттегли кандидатурата си през уикенда заради влошеното си здраве и липсата на подкрепа. Така дясноцентристките партии останаха без кандидат, но Салвини увери, че коалицията му вече обсъжда няколко знакови имена.

 

Съгласно конституцията всеки, който има италианско гражданство и е навършил 50 години, може да се кандидатира. Сред другите спрягани имена са бившият председател на долната камара Пиер Фердинандо Казини и бившия премиер Джулиано Амато.

 

А много хора се надяват на първата жена президент на Италия в лицето на председателката на Сената Елизабета Казелати, правосъдните министри Марта Картабия и Паола Северино, както и дипломата от кариерата Елизабета Белони.

 

"Изборът е труден. Като се има предвид през какъв труден период минава Италия, изборът трябва е добре обмислен. Надявам се да изберат точния човек", коментира жител на Рим.

 

Новият държавен глава ще бъде избран с две трети мнозинство в един от първите три кръга на гласуване или с абсолютно мнозинство в четвъртия, като прогнозите са това да се случи чак в четвъртък, защото заради пандемията ще се гласува само веднъж дневно.

 

Постът на италианския президент е предимно церемониален, но той има значителни правомощия по време на политическа криза като разпуска парламента, номинира нов премиер и отказва мандат на нестабилни коалиции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3286 |03.01.2022 Президентът на Бразилия влезе в болница . 0| 3504 |26.12.2021 Почина бившият гръцки президент Каролос Папуляс . 0| 3097 |23.12.2021 И Италия върна задължителните маски на открито . 0| 3171 |20.12.2021 35-годишният Габриел Борич - най-младият президент в съвременната история на Чили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads