Реклама / Ads
1| 4910 |17.12.2011 СВЯТ

Кървави сблъсъци в Казахстан, 10 са убитите

.
При остри сблъсъци между полицията и протестиращи работници от петролния сектор в Казахстан са били убити поне 10 човека, съобщи генералният прокурор на републиката в петък.
 

 

По неофициални данни, цитирани от онлайн изданието на "Комерсант", жертвите на масовите безредици в западния град Жанаозен са между 50 и 100, а ранените са около 500.

Свидетели твърдят, че полицията е стреляла срещу протестиращите, но властите отричат това.

До сблъсъците се е стигнало, след като полицията се опитала да изчисти централния градски площад, окупиран от шест месеца от работници. Те настояват за по-високи заплати, но според властите протестът им е незаконен, предаде ББС.

Безредиците избухнаха в момент, когато Казахстан отбелязва с чествания в цялата страна 20 години от независимостта си от Съветския съюз.

Кореспонденти отбелязват, че протестите са шок за президента Нурсултан Назърбаев, който управлява републиката още от съветско време.

Има сигнали, че властите се опитват да контролират медийните репортажи, интернет потребители съобщават, че е затруден достъпът им до независими новинарски сайтове и до Туитър.

Генералният прокурор Асхат Даулбаев съобщи, че по предварителни данни 10 души са убити в масовите безредици в Жанаозен. Сред жертвите има полицаи. Има и ранени, а петима полицаи са настанени в болница, посочва той.

По данни на генералния прокурор, "група хулиганстващи лица" нападнала "мирни граждани", събрали се на централния площад за честването на 20-годишнината от независимостта на Казахстан. Протестиращите обаче твърдят, че полицията първа ги е атакувала.

Според местни медии размириците били предизвикани от работници в петролно предприятие, които били уволнени след продължителна стачка. 

Недоволното множество атакувало и подпалило сградата на общинската администрация, хотели и офиси в центъра на града, разположен на 1700 километра от столицата на Казахстан Астана. Множеството атакувало и минаващите в района автомобили.

Смята се, че броят на убитите и на ранените ще нарасне. Кадри, качени в интернет, показват хора, въоръжени с коктейли Молотов и с пръти, да се придвижват из улиците на града, в който живеят 60 000 души.

Заради тези събития има срив в мобилните комуникации. Военни са изпратени в Жанаозен, за да въдворят ред, заяви говорител на казахстанското правителство.

Очевидци разказват, че над града прелитат хеликоптери и че магазините са били затворени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6062 |10.10.2011 Кървави размирици в Египет . 0| 4946 |01.10.2011 Десетки убити при сблъсъци в Сирия . 3| 5049 |07.08.2011 Сблъсъци и палежи в северния район на Лондон . 18| 6297 |23.07.2011 Европа в шок след кървавите атентати в Норвегия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads