Реклама / Ads
4| 5827 |20.04.2014 СВЯТ

Москва критикува Киев за престрелката в Славянск; 5 убити

.
Петима души са били убити тази сутрин в престрелка близо до град Славянск, източна Украйна. По-ранните данни бяха за четирима убити - трима проруски активисти и един нападател, предаде АФП, като се позовава на местен източник.
 

Нападението е извършено край блокпост на проруски активисти в село Билбасивка, на няколко километра западно от Славянск – град който проруските сили контролират. В Славянск кметството, милицията и местното отделение на тайните служби преминаха под контрола на пропуски активисти. Помагат им въоръжени мъже, представяни като групи за самоотбрана, предаде БТА.

Властите в Киев и западните страни подозират, че те са части на специалните сили на руската армия.

Руската телевизия  „Россия 24“ съобщи за трима убити и за един пострадал в тежко състояние. Според нейната информация в момента на атаката срещу блокпоста е имало само невъоръжени местни жители, които обикновено инспектират колите, влизащи в града, и предупреждават силите за самоотбрана, ако се появят военни части.

Към мястото се приближили няколко коли, от които бил открит огън. Там пристигнали бойци от силите за самоотбрана и убили двама от нападателите. В две от колите открили отличителни символи на движението „Десен сектор“ и голямо количество оръжия, които не били на въоръжение на украинската армия.

Загиналите край Славянск са първите убити в сблъсъци между силите, верни на правителството в Киев, и проруските сепаратисти след нападението в четвъртък на украинско военно поделение в Мариупол.

„Руската страна е възмутена от провокацията, която свидетелства за нежеланието на киевските власти да обуздаят и разоръжат националистите и екстремистите“, се изтъква в изявление на руското министерство на външните работи по повод случилото се край Славянск.

„Удивление буди факта, че тази трагедия се разигра, след като на 17 април в Женева бе подписана декларация за резултатите от четиристранната среща на представители на Русия, САЩ, ЕС и Украйна, в която има призив за въздържаност от каквито и да било насилствени действия, сплашване и провокации“, се посочва в изявлението, цитирано от Интерфакс.

Американските власти разглеждат възможността за изпращане в Полша и в Естония на около 150 войници от сухопътните войски за участие във военни учения, съобщи американският тв канал „Фокс нюз“, позовавайки се на собствен източник. Според този източник учения на сухопътните войски ще започнат в близките няколко седмици и ще продължат 14 дни. Освен това в дългосрочна перспектива се планира такива учения да се провеждат редовно.

Западните медии съзнателно показват Русия в лоша светлина, когато стане дума за събитията в Украйна, изхождайки от русофобска позиция, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков в предаване на руската телевизия „ТВ Център“. „Това са съзнателни провокаторски действия, чиито корени могат да бъдат проследени от времето на Студената война“, заяви той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6218 |07.04.2014 Киев въведe извънредно положение в 3 области . 10| 6032 |13.03.2014 Яценюк: Киев няма да се предаде . 17| 6187 |04.03.2014 Путин: Случилото се в Киев е държавен преврат . 2| 6194 |21.02.2014 Демонстранти откриха стрелба по милиционери в Киев (гледайте на живо тук)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads