Реклама / Ads
4| 3949 |30.11.2021 СВЯТ

Напрежение между Русия и Украйна. НАТО и САЩ предупреждават Кремъл да внимава

.
Засилва се напрежението по границата между Русия и Украйна. Кремъл разполага танкове и многобройни войски, а опасенията са, че Москва се опитва да нахлуе в съседната си държава, предупреждават от Киев. Това означава военни действия в Черно море и проблем за редица държави. НАТО и САЩ предупреждават Русия да бъде внимателна и са категорични - Кремъл ще плати висока цена, ако използва сила срещу Украйна.
 

Напрежението между двете държави е основна тема по време на двудневната среща между външните министри на държавите в НАТО, която се провежда в Рига. Именно там при началото на разговорите генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг напълно еднозначно предупреди Русия да внимава.

 

“Русия ще плати висока цена ако отново използва сила срещу независимата суверенна държава Украйна. Показахме възможностите си да налагаме санкции, икономически и политически действия. А през годините увеличихме и военното си присъствие в региона. Само за да сме сигурни, че всичките ни съюзници са напълно защитени и предпазени от всякакви руски агресивни действия.", заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

 

Струпването на руски войски по украинската граница продължава месеци наред. Случващото се бе оценено като демонстрация на сила, а всичко се случи и на фона на една енергийна криза, за която бе обвинен именно Владимир Путин. Според анализатори вдигането на цените на енергийните ресурси бе предизвикано нарочно, за да се покаже на Европа, че има нужда от стартирането на проекта “Северен поток - 2”. Той цели да заобиколи Украйна при доставката на газ от Москва. 

 

Дали Русия се опитва да нахлуе в Донбас все още не е съвсем ясно, но именно към това клонят американските тайни служби. Москва отхвърля обвиненията и отправи реципрочни обвинения към НАТО за засилване на военното присъствие на алианса по руската граница. 

 

Украйна също не помага в деескалацията. В края на октомври Киев пусна турски дронове срещу подкрепяните от Русия сепаратисти. Украинските военни публикуваха видео във Facebook, в което според тях се вижда как Bayraktar T2B унищожава руска гаубица в контролирана от сепаратистите зона.

 

Днес външният министър на Русия Сергей Лавров обвини Запада, че застрашава сигурността на страната му. По думите му Москва не изключва варианта Киев да "избухне във военна авантюра" срещу нея, особено след като от НАТО наскоро са увеличили частите си в региона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3309 |26.11.2021 52 са жертвите на аварията във въглищната мина в Русия . 0| 3169 |24.11.2021 В Русия одобриха COVID ваксина специално за деца . 1| 3154 |12.11.2021 Кремъл: Русия не е заплаха за никого . 1| 3003 |08.11.2021 Русия обратно към нормалността след неработна седмица заради COVID

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads