Реклама / Ads
0| 8390 |05.08.2022 СВЯТ

Финландското радио Yle: ”Газпром” изгаря като факел непродадения на Европа газ

.
Руската енергийна компания ”Газпром” от седмици гори газ в близост до компресорната станция ”Портовая” (КС), където са монтирани турбините на ”Северен поток”. Това съобщи финландската телевизия Yle, като се позова на данни на НАСА и очевидци. Сателитни снимки от спътника Sentinel ясно показват горящата като факла кула на компресорната станция.
 

Огнена факла гори в Русия зад финладско-руската граница, а пламъкът е толкова силен, че може да се види от Финландия. Очевидци наблюдават пламъците всяка вечер от брега на река Кими във Виролахти, който е до границата. Горенето продължава повече от месец и, според изданието, е контролирано изгаряне на непродадения от „Газпром“ на Европа газ.


Природолюбителят Ари Лейн забелязал пламъците, когато се разхождал в района 24 юли и ги заснел с телескоп. Опитал се да определи посоката и след съпоставка с онлайн картата на НАСА за мониторинг на пожари се оказало, че единственият огън в този район се намира в района на компресорната станция „Портовая“ на „Газпром“ и според сателитните изображения, всеки ден от 17 юни насам, там гори непрекъснато с еднакъв интензитет. Разстоянието до пламъка е около 38 километра.


Финландското радио предполага, че изгарянето във вид на факел е контролирано и такова може да се наблюдава и във Финландия, например в рафинерията Несте в Порвоо. От септември м. г. по финландската граница не е имало пожари от руска страна, така че версията за пожар е изключена.


Пламъците започнали да се появяват три дни след като изпомпването на гориво през газопровода "Северен поток" беше намалено до 40%. След това Русия напълно спря доставките на газ по "Северен поток" от 11 до 21 юли по време на профилактика.


Понастоящем "Газпром" изпраща по "Северен поток" само 20 % от планирания капацитет на газопровода. От 27 юли компанията е намалила обема на изпомпваното гориво поради ремонта на друг газотурбинен двигател Siemens в компресорната станция.


"Газпром" обяви преди ден, че санкциите, наложени от Канада, Европейския съюз и Великобритания, правят невъзможна доставката на газовата турбина, обслужена от "Сименс енерджи" (Siemens Energy), до "Портовая".

 

Санкционните режими на Канада, ЕС, Великобритания и несъответствието на текущата ситуация с настоящите договорни задължения от страна на "Сименс" (Siemens) правят доставката на турбината невъзможна, отбелязват от "Газпром".


"Газпром" очаква документи, които ще позволят връщането от Германия в Русия на обслужената газова турбина, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3532 |13.07.2022 Сърбия иска газ през България и от Азербайджан, надява се да не спрем тръбата от ”Газпром” . 2| 4651 |12.03.2021 „Свобода на пресата“: Унгария отказа да върне в ефир последното независимо радио в страната . 1| 4409 |07.06.2019 Радио Ватикана ще излъчва новини на латински . 0| 3876 |07.06.2019 Семейство Обама подписаха договор за радио шоу в „Спотифай“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads