Реклама / Ads
2| 4648 |12.03.2021 СВЯТ

„Свобода на пресата“: Унгария отказа да върне в ефир последното независимо радио в страната

.
Източник: БГНЕС
Унгарският медиен регулатор отхвърли искането за издаване на лиценз и връщането на ефирната честота на последното независимо радио в страната, съобщава унгарската секция на Радио „Свободна Европа“. Международният медиен институт нарече решението ”още едно нарушаване” на медийната свобода в държава членка на Европейския съюз.
 

„Клубрадио“ излъчваше в района на унгарската столица Будапеща. Новините и публицистичните предавания на медията често са критични към управлението на премиера Виктор Орбан и правителството му.

 

През септември 2020 г. унгарският медиен регулатор, съставен изцяло от лоялни на Орбан членове, отказа да продължи лиценза на радиото. След това радиото загуби и битката в съда срещу това решение.

 

Според медийния регулатор в Будапеща радиото е нарушило закона като е пропуснало срок да подаде документи за регистрация. Затова институцията отне лиценза му, а съдът отказа да му го върне.

 

Европейската комисия, Съветът на Европа и международни неправителствени организации критикуваха властите в Унгария заради случая.

 

Миналия месец радиостанцията кандидатства публично в опит да си върне радио честота, но в четвъртък искането не беше одобрено въпреки че „Клубрадио“ беше единственият кандидат. Медийният регулатор аргументира решението си с твърденията, че в документите е имало грешки и не са били срещнати основни стандарти за излъчване.

 

Медията може да обжалва в срок от 15 дни. От ръководството нарекоха решението „незаконно“ и казаха, че ще продължат да излъчват в интернет.

 

Критици на властта в страната обвиняват медийния регулатор в политическо пристрастие при взимането на решения. Правителството отрича всякаква намеса в медийните въпроси.

 

Говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд каза, че случаят с „Клубрадио“ „само засилва притесненията“ на институцията за медийната свобода и плурализма в Унгария.

 

Страната е на 89 място в класацията за свобода на пресата на международната неправителствена организация „Репортери без граници“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4111 |17.12.2020 Европейският съд: Унгария е нарушила европейското право . 2| 4494 |09.12.2020 Полша и Унгария няма да налагат вето на бюджета на ЕС . 0| 4312 |29.02.2020 Орбан засилва охраната по границата с Унгария . 2| 4703 |31.10.2019 Русия приветства Унгария в присъединяването й към ”Турски поток”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads