Реклама / Ads
0| 3531 |13.07.2022 СВЯТ

Сърбия иска газ през България и от Азербайджан, надява се да не спрем тръбата от ”Газпром”

.
Сърбия иска да купува газ от Азербайджан през връзката с България. Руският посланик в Белград смята, че България няма да спре газа за Сърбия от ”Газпром”.
 

Сърбия, която е напълно зависима от руските газови доставки, планира да купува природен газ от Азербайджан от 2023 г., когато очаква интерконекторът към България да бъде завършен, заяви сръбският министър на енергетиката Зорана Михайлович, цитиран от световните агенции.


В момента водим преговори с Азербайджан за резервиране на газови капацитети за следващата година, защото интерконекторът Сърбия-България ще бъде завършен през септември догодина, заяви Михайлович на енергийна конференция в Сараево.


Миналата седмица Гърция и България завършиха дългоотлаган газопровод, за който се надяват, че ще сложи край на европейската зависимост от руския газ. Тръбата ще пренася газ от северния гръцки град Комотини до Стара Загора в България и ще бъде свързана с друг тръбопровод, пренасящ азерски газ, посочва Ройтерс.


„Този интерконектор е жизненоважен за нас, най-важният, който Сърбия прави в момента, когато говорим за газова диверсификация“, каза Михайлович.


След като интерконекторът с България бъде завършен, Сърбия ще може да получава втечнен газ от Гърция, допълни тя.


През 2008 г. Сърбия постави в ръцете на руски компании газовия и петролния си сектор. Страната се стреми към членство в ЕС и е подложена на натиск от западните държави да съгласува външната си политика с блока и да наложи санкции на Русия, посочва Ройтерс.


Михайлович каза, че Сърбия не е обсъждала смяна на собствеността на единствената си петролна компания НИС, в която руските „Газпром нефт“ и „Газпром“ притежават мажоритарния дял. „Газпром“ е също мажоритарен собственик на единственото газово хранилище в Сърбия, напомня агенцията.


„От нас не се изисква да направим това съгласно някой от пакетите със санкции“, каза сръбският министър на енергетиката. „Но ако стигнем до точка, в която енергийната сигурност на страната е заплашена, държавата ще направи всичко, за да я защити“.


Михайлович посочи, че НИС търси да купи суров петрол от наличните производители, след като руският петрол бе поставен под санкции. По думите ѝ Сърбия ще поръча суров петрол от Ирак.


Министърката на енергетиката каза, че Сърбия трябва да осигури от внос 10 процента от необходимото ѝ електричество и че вносът на електроенергия ще нарасне до 20-30 процента през зимните месеци, когато се очаква цените да скочат с 15-20 процента.


Транзитът на руски газ през България в Сърбия няма да се сблъска с проблеми и засега не вижда сигнали за влошаване на ситуацията по този въпрос, заяви пък посланикът на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко.


Разбира се, такива отношения, които в момента сега имаме с България, не могат да предизвикват оптимизъм, голяма увереност и спокойствие, това е факт. Но въпреки това засега ние не наблюдаваме някакви материални предпоставки и показатели, затова разчитаме, че транзитът ще продължи и доставките на газ ще тръгнат устойчиво в тези обеми, които са предвидени в договора, каза дипломатът. Той подчерта, че настоящата ситуация в руско-българските отношения предизвиква загриженост в Москва и Белград и създава нервна атмосфера.


Всичко е много нестабилно и неустойчиво, ние разбираме защо. Но независимо от това нито един факт засега не говори за това, че транзитът може неочаквано да бъде прекратен, добави посланикът. По думите му сръбската страна взима под внимание задълженията на София към Белград, но България носи отговорност и за непрекъснатия транзит към страните от ЕС. Прекъсването на транзита от България в тази посока ще означава голям проблем и неизпълнение на българските задължения не само по отношение на Сърбия, Русия, но и в рамките на Европейския съюз, обясни Боцан-Харченко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4064 |10.07.2022 Протестиращите в Шри Ланка обявиха, че няма да напуснат правителствените резиденции, докато президентът и премиерът не подадат оставки . 0| 3585 |09.06.2022 Ердоган обяви кандидатурата си за президент на следващите избори . 0| 3801 |08.06.2022 Хърватският президент: Санкциите на САЩ в Босна са „арогантен терор“ . 0| 3319 |05.06.2022 Байрам Бегай бе избран за президент на Албания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads