Реклама / Ads
0| 5665 |04.04.2011 СВЯТ

Никаква демокрация в Либия докато Кадафи не я напусне

.
Муамар Кадафи
Либийският Преходен национален съвет в Бенгази отхвърли предложението за преминаване към демокрация под надзора на синовете на Муамар Кадафи, предаде АФП. „Това се отхвърля напълно от Съвета”, заяви говорителят му Шамседин Абдулмелах. „Кадафи и синовете му трябва да напуснат преди започването на всякакви дипломатически преговори”, допълни той.
 

Двама от синовете на Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам и Саади Кадафи, предлагат преход към конституционна демокрация, който включва свалянето на баща им от властта, съобщи по-рано в-к „Ню Йорк таймс”. Според изданието планът предвиждал преходът към демократичното управление да бъде ръководен от Сейф ал Ислам.

В петък либийските бунтовници обявиха, че биха се съгласили на примирие при няколко условия, сред които силите на либийския лидер да напуснат градовете в западната част на страната и да дадат на народа свобода на изразяване. Бунтовниците няма да отстъпят от основното си искане полковникът и семейството му да напуснат Либия, заяви Мустафа Абдел Джалил, ръководител на Преходния национален съвет в бастиона на бунтовниците Бенгази.

„Нямаме възражения да се установи примирие, но при условие, че либийците в западните градове имат пълна свобода да изразяват възгледите си“, заяви той на съвместна пресконференция със специалния пратеник на ООН за Либия Абделилах ал-Хатиб. Джалил призова също така за изтегляне на „наемните“ войски от улиците като условие за прекратяване на огъня.
Либийският режим търси начин за разрешаване на ситуацията в страната по пътя на преговорите, заяви министърът на външните работи на Гърция Димитрис Друцас след проведена среща с емисар на Муамар Кадафи в гръцката столица Атина.
Министър-председателят на Гърция Георгиос Папандреу се срещна снощи с зам.-министъра по външните работи на Либийската Джамахирия Абдел Ати ал Обейди, който донесе в Атина посланието на либийския лидер. По думите на Обейди страната му настоява за незабавно прекратяване на бойните действия и решаване на проблема по пътя на преговорите. Либийският емисар ще продължи контактите днес в Турция и Малта.

В същото време в Либия продължават боевете между бунтовниците и силите на Кадафи. Части на правителствените войски нападнаха град Зинтан, на около 160 км югозападно от Триполи. Танкови бригади от силите на либийския лидер подеха безразборна стрелба в северните райони на града, контролиран от бунтовниците. Продължава и обсадата от страна на проправителствените войски около град Яфран, на около 100 километра югозападно от столицата.

Армията на Кадафи използва артилерията срещу някои от жилищните райони, като се стигна до сериозни престрелки с опозиционните сили, при които загинаха най-малко двама души. Според световните агенции се водят тежки боеве и за големия център на опозиционерите град Мисрата, където през последните два дни жертвите са над 40.

Продължават също така и сраженията за контрол над петролния град Брега, който по-рано премина в ръцете на бунтовниците. Информационните агенции предадоха, че въпреки изтеглянето на правителствените войски улиците на Брега не са безопасни заради множеството пожари и продължаващия артилерийски обстрел. Над града според кореспонденти на Ройтерс прелитат бойни самолети на НАТО, готови да окажат подкрепа на силите на съпротивата срещу либийския режим.
Междувременно турски кораб е превозил 250 ранени от обсадения либийски град Мисрата, в който остават хиляди хора, молещи за евакуация. Външният министър на Турция е разпоредил на кораба да извърши курса, след като съдът прекарал 4 дни в открито море в напразно очакване пристанищните власти да му издадат разрешение да влезе в пристанището, съобщи Али Акин, ръководител на консулските въпроси в турското външнополитическо ведомство. Корабът е пристигнал в района под охраната на 10 турски самолета F-16 и две морски фрегати.

Съдът е трябвало да отплува по спешност с ранените и с около 100 техни роднини, след като голяма тълпа се събрала на пристана с надеждата да напусне Либия, сред която имало 4 000 египетски граждани. “Ситуацията е много тежка…Трябваше да напуснем незабавно”, заяви Акин. Болничният комитет в Мисрата е съобщил на турските власти, че 120 души се нуждаят да отпътуват с кораба, но много повече са били качени на съда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5220 |04.04.2011 САЩ остава в Либия нови 48 часа . 1| 4939 |03.04.2011 САЩ се оттеглят от бойните действия в Либия . 2| 5251 |02.04.2011 ЕС с военна операция в Либия . 0| 5143 |01.04.2011 Кадафи тайно преговаря с Лондон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads