Реклама / Ads
0| 5144 |01.04.2011 СВЯТ

Кадафи тайно преговаря с Лондон

.
Моамар Кадафи
Мохамед Исмаил – един от най-близките хора на сина на Муамар Кадафи Сейф Ал Ислам, води тайни преговори в Лондон с британското правителство, пише в. “Гардиън”.
 

Според изданието, те се отнасят до стратегията за изход за Кадафи и неговия режим. Британското външно министерство отказа да коментира информацията.

Тези съобщения идват само ден след като външният министър на Кадафи Муса Куса неочаквано пристигна в Лондон и обяви, че напуска поста си. Британското правителство съобщи, че води преговори с още десет високопоставени фигури в разпадащия се режим на полковника относно евентуалното им бягство, пише „Индипендънт”.

Либийският режим отчаяно се опита да ограничи щетите, нанесени от бягството на министър Муса Куса, като бе заявено, че той е бил силно преуморен и е страдал от психични проблеми. Обаче те вероятно не могат да спрат ефекта на доминото. Източници на изданието посочват, че британските власти вече осъществяват контакт с още десет либийски лидери, които изразяват желание да последват примера на Муса Куса и да дезертират.

Силите на полковника са загубили 20 до 25 % от капацитета си от бомбардировките на НАТО, заяви адмирал Майк Мълън от САЩ, но „това не означава, че той е готов да се пречупи от военна гледна точка“. Основният проблем през последните дни е времето, което е намалило ефективността на въздушните удари.

Въпреки че либийският лидер понесе тежък удар с напускането на неговия министър на външните работи Муса Куса, силите му успяха да отблъснат на изток въстаническите сили. Дезорганизираните въстаници не успяха да установят контрол над град Брега, а западните сили заявиха, че нямат намерение да доставят оръжия на армията им.

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс подчерта, че те имат повече нужда от обучение, отколкото от оръжия, но други страни трябва да се заемат с това. Министърът на отбраната на Франция Жерар Лонге добави, че доставката на оръжие не е част от мандата на ООН. Според Гейтс, военната мисия не призовава за свалянето на Кадафи, който няма да падне поради въздушните удари на коалицията. Само икономическият и политически натиск от либийския народ може да постигне смяна на властта в страната.

Ръководителят на Пентагона описа въстаническите сили като „разнородни“ сили, които имат леки оръжия, но нямат военно ръководство. „Това, от което наистина се нуждаят, е обучение, командване и контрол и ясна организация“, заяви Гейтс пред Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите. Той добави, че това може да бъде осигурено от много страни, а не само от САЩ.

В операцията на НАТО в Либия участват 205 самолета и 21 кораба от 14 страни, съобщи пресслужбата на алианса в справка за силите, участващи в операция „Обединен защитник“. В операцията участват САЩ – с 90 самолета и 1 кораб, Франция – с 33 самолета и 1 кораб, Великобритания – с 17 самолета и два кораба, Канада – с 11 самолета и 1 кораб, Италия – с 16 самолета и 4 кораба, Испания – с 6 самолета и 2 кораба, Турция – със 7 самолета и 6 кораба, Гърция – с 2 самолета и 1 кораб, Белгия и Норвегия – с по 6 самолета, Дания – с 4 самолета, Холандия – със 7 самолета и 1 кораб, и България и Румъния – с по 1 кораб.

Данните в съобщението на пресслужбата на НАТО са индикативни и не съдържат информация са типа на самолетите и корабите. Това е първото официално съобщение от началото на бойните действия на 19 март, което съдържа конкретни данни за участващите сили. НАТО отбелязва, че формирането на мисията продължава и списъкът ще се обновява с включването и на други държави в операцията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5928 |31.03.2011 Муса Куса изневери на Кадафи, бяга във Великобритания . 3| 4792 |28.03.2011 Опозицията завзе родния град на Кадафи . 3| 5301 |27.03.2011 Италия: Кадафи в изгнание! . 0| 5087 |24.03.2011 Военновъздушните сили на Кадафи са разгромени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads