Реклама / Ads
10| 5423 |09.11.2011 СВЯТ

Новият коалиционен кабинет на Гърция - готов всеки момент

.
Кандидатурата на Лукас Пападимос за нов премиер среща препятствия.
 

Съставът на новото коалиционно правителство в Гърция ще бъде обявен днес следобед, предаде АП, като се позова на представител на сегашния кабинет. Окончателно споразумение все още не е постигнато поради проблеми с кандидатурата на бившия вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос за премиер на бъдещия кабинет, съобщиха източници от двете основни партии, цитирани от Ройтерс.

Министър-председателят Георгиос Папандреу отива по обед при президента Каролос Папуляс. После държавният глава ще председателства среща на лидерите на политическите партии, след която ще бъде обявено новото правителство. Гръцкият премиер социалист напусна сградата на парламента малко след полунощ, след като преговорите с лидера на консервативната опозиция Андонис Самарас се проточиха трети пореден ден без никаква публична индикация за успех. Двамата не обявиха, че са постигнали споразумение, въпреки силния натиск на който е подложена Гърция от своите европейски партньори, за да намери изход от вътрешнополитическата криза, която заплашва еврото.

Според източници и от управляващата социалистическа партия ПАСОК, и от основната опозиционна сила - консервативната партия Нова демокрация - кандидатурата на Лукас Пападимос за нов премиер среща препятствия. Вчера бе съобщено, че преговорите за избиране на бившия вицепрезидент на Европейската централна банка за министър-председател са в процес на приключване, но има още детайли, които трябва да бъдат уточнени. Един от цитираните от Ройтерс източници обаче заяви след полунощ, че и двете основни гръцки партии имат възражения срещу кандидатурата на Пападимос. В резултат ПАСОК и Нова демокрация търсят други възможни варианти, съобщи БТА.

Гръцки медии споменаха като потенциални кандидати председателя на парламента Филипос Пецалникос и депутата социалист Апостолос Какламанис. И двамата обаче отрекоха тези твърдения. Новото коалиционно правителство ще има за задача да приложи новия европейски спасителен план за Гърция, приет от лидерите от ЕС в края на октомври, след което в страната ще бъдат произведени предсрочни парламентарни избори, вероятно през февруари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5605 |07.11.2011 Гърция върви към коалиционно правителство . 1| 4869 |05.11.2011 Папандреу оцеля в коалиционен кабинет . 1| 5329 |02.11.2011 Опозицията в Гърция иска оставка на кабинета . 3| 5678 |20.10.2011 Гърция: Парламентът гласува съкращения насред стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads