Реклама / Ads
15| 6376 |01.11.2010 СВЯТ

Новият президент на Бразилия с български корени

.
Кандидатът на управляващата Партия на трудещите се Дилма Русеф печели президентските избори в Бразилия с 53.8% от гласовете, според властите, цитирани от "Ройтерс".
 

62-годишната Русеф е първата жена президент на Бразилия. Съперникът на Русеф - екс-губернаторът на щата Сау Паулу Жозе Сера получава 46.2%. Данните са на база 95% преброени до момента бюлетини.

Резултатите от Exit poll на Ibopе също показаха голяма преднина за Русеф - 57% срещу 43% за Сера. На първия тур, проведен в началото на месеца, Русеф получи подкрепата на 45, 96 % от гласувалите. Сера спечели 33% от подадеите гласове. Последното социологическо проучване на агенцията Ibopе преди вота показа, че Русеф има 52 % подкрепа срещу 39 % за опонента й.

Дилма Русеф е родена през 1947г. в сегашния бразилски мегаполис Белу Оризонти в семейството на българския имигрант-комунист Петър Русев и бразилската учителка Дилма Да Силва. През 1969г. поема по пътя на въоръжената борба с военната диктатура. Първоначално се включва в Comando de la Liberacion Nacional (Група за национално освобождение) - COLINA, а по-късно - във Vanguardia Armada Revolucionaria "Palmares" (Въоръжен революционен авангард "Палмарес" - хора, които отглеждат и стопанисват палми). Ръководи обира на резиденцията на губернатора, откъдето са конфискувани големи суми пари и други ценности. Няма данни да е убивала хора.

Бойните й другари от този период я описват като сурова и фанатично предана на революционната кауза. Когато ги е командвала, са я сравнявали със сержант от армията, която е искала да свали от власт. Тук явно заговорва бащината и кръв - Петър Русев напуска България, когато БКП е в сектантския период. Това е времето на дружествата за трезвеност и забраната за любовни отношения между младите комунисти и комсомолци.

Терористичната й кариера трае кратко - след няколко месеца е арестувана в бар в Сау Паулу и е измъчвана в затвора. Според съкилийничките и, е понасяла мъжествено изтезанията и униженията и е показвала твърд характер, с което им е служила за пример в тежките дни, които са преживели.

Твърд характер показва и след заемането на поста министър на мините и енергетиката в първия кабинет на Лула. Говори се, че тогава е разплакала по телефона директора на държавната компания "Петробраз", през която минават милиарди долари!

Забележително е, че Лула я назначава на тази длъжност, без да е членувала в неговата партия. След корупционния скандал с тогавашния началник на кабинета на президента, се налага тя да заеме този ключов пост, равнозначен на този на министър-председател в другите страни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5088 |31.10.2010 Бразилия избира президент - Русеф или Сера . 0| 5251 |14.10.2010 Дилма Русеф с гърди напред на изборите в Бразилия . 0| 5095 |03.10.2010 Нашенка очаква да стане бразилски президент днес . 1| 5533 |30.09.2010 Новият шеф на шахмата посещавал извънземни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads