Реклама / Ads
0| 4687 |14.03.2011 СВЯТ

ООН обмисля да затвори небето над Либия

.
Съветът за сигурност на ООН най-вероятно днес ще реши дали над Либия да бъде наложена забранена за полети зона, съобщават осведомителните агенции.
 

Тази мярка се подкрепя и от страните-членки на Арабската лига, което отговоря на едно от трите е условия, които постави НАТО. Другите две условия са доказателство, че помощта на Алианса е необходима, както и резолюция на ООН.

Либийското правителство заяви, че приветства провеждането на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на търсенето на начин за преодоляване на кризата, но категорично осъди призива на Арабската лига над джамарията да бъде наложена забранена за полети зона. Според Триполи това е “опасно действие за сигурността на арабския свят, което обслужва интересите на ционисткия враг”.

Същевременно днес във френската столица Париж ще се проведе среща на Г8, посветена на либийската криза. Външните министри на осемте най-силни икономики в света ще разговарят за положението в Либия и възможните мерки за справяне със ситуацията. На фона на разногласията относно евентуална военна намеса в джамахирията Франция увеличава усилията си да убеди световните сили да наложат забранена за полети зона над Либия.За момента се изключва възможността за изпращане на сухопътни части в джамахирията, тъй като срещу това се противопоставя Арабската лига. Все пак частите за бързо реагиране на ЕС може да бъдат изпратени в Либия, за да гарантират оказването на хуманитарна помощ.

В самата Либия продължават сраженията между силите на Муамар Кадафи и неговите противници. Силите на полковника през последните дни минаха в настъпление и изтласкаха бунтовниците от редица градове с артилерийски обстрел и въздушни удари. Верните на Кадафи военни вече завзеха градовете Зауия, Уджалия и Рас Лануф и се насочват към Бенгази.

Телевизия “Ал Джазира” цитира бунтовници, които заявиха, че са си върнали контрола над град Брега. Засега информацията не може да бъде потвърдена от независим източник. Преди това очевидци казаха, че войските на Кадафи са превзели Брега.
Четири снаряда паднаха тази сутрин на шест километра западно от град Адждабия, новата мишена на силите, верни на Кадафи, в опита им да си върнат контрола върху източната част на страната. При обстрела няма жертви, съобщиха бунтовниците.

Адждабия, който се намира на 160 км. от бастиона на бунтовниците Бенгази, се готви да отговори на евентуална атака на силите на Муамар Кадафи. В същото време лидерът на Преходния национален съвет Мустафа Абдел Джалил призна, че метежниците се нуждаят от повече оръжие. Според негов поради тази причина в момента се сражават едва 30 % от общия брой доброволци.

Ожесточените сражения, липсата на достатъчно персонал, международните санкции и отказа на международните банки да финансират сделки след възникналите безредици в страната сериозно засегнаха износа на петрол от джамахирията. Според някои играчи и аналитици в сектора може да е необходима най-малко година, преди страната да се върне към нормалното производство на петрол, което преди бунтовете достигаше 1,6 милиона барела дневно.

Либийският лидер Муамар Кадафи призова Русия, Китай и Индия да инвестират в либийския петролен сектор, съобщава държавната телевизия. Според медията Кадафи е отправил този призив по време на разговори с посланиците на трите страни.
В същото време руският президент Дмитрий Медведев е подписал указ, с който се забранява на лидера на либийската революция Муамар Кадафи, децата му и хората от най-близкото му обкръжение да влизат в или да преминават през руска територия, както и да провеждат финансови операции в Русия, предаде ИТАР-ТАСС. Указът, подписан на 9 март, беше обнародван днес. Ограниченията засягат хората от най-близкото приближение на Кадафи, както и редица чиновници, имащи „тесни връзки с режима”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4742 |09.03.2011 Самолет на Кадафи засечен в небето над Гърция . 1| 5811 |08.03.2011 НАТО пуща АУАКС в небето над Либия . 1| 5924 |05.01.2011 Мъртви птици „валят” от небето и в Швеция . 1| 5835 |31.12.2010 Сърбия обмисля участието си АЕЦ „Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads