Реклама / Ads
5| 7688 |07.12.2022 СВЯТ

Блокираха опит за преврат в Германия: 25 арестувани, планирали атака на Бундестага, гражданска война и още

.
Властите в Германия предотвратиха опит за държавен преврат. Задържани са най-малко 25 души - група крайнодесни екстремисти и бивши военни, които са планирали да щурмуват Бундестага, да завземат властта и да създадат условия за избухване на гражданска война. 
 

Твърди се, че лидер на заговорниците е германският аристократ принц Хайнрих XIII Ройс фон Грайц. Според федералните прокурори той е един от двамата предполагаеми водачи сред арестуваните в 11 германски провинции.


Твърди се още, че в групата са участвали екстремисти от движението "Граждани на Райха", което отдавна е в полезрението на германската полиция заради насилствени атаки и расистки конспиративни теории. Те също отказват да признаят съвременната германска държава.


Според информацията плановете на групата са били да отменят републиката и да я заменят с държава по модела на Германия от 1871 г. - така наречения "Втори райх". Твърди се още, че дори са били определени хората, които да заемат ключови министерски постове в новото революционно правителство. 


В плановете на заговорниците са влизали и убийства. Обсъждани били и преговори с чужди правителства, без да се посочват към момента публично кои.


Една от арестуваните е руска гражданка. Подозира се, че тя е посредничила в преговори между лидера на групата и представители на руската държава. За момента обаче няма съобщение за руски официални лица, подкрепяли заговора.


Федералната прокуратура заяви, че групата е планирала насилствен преврат от ноември 2021 г.


Смята се, че следователите са разбрали за групата, когато разкрили заговор за отвличане миналия април, в кой е замесена структура, позната като "Обединени патриоти". Твърди се, че те са планирали да отвлекат министъра на здравеопазването Карл Лаутербах, като същевременно създават „условия за гражданска война“, за да сложат край на демокрацията в Германия.


Твърди се също, че последният заговор е включвал бивш крайнодесен член на "Алтернатива за Германия" в долната камара на парламента, който е бил гласен за министър на правосъдието в кабинет, начело с принц Хайнрих.


Освен правителство в сянка, заговорниците са имали и планове за военна част, като според докладите действащи и бивши военни са били привлечени към заговора за преврат. Сред тях са е бивши бойци от специални части. Целта на военното формирование е била да елиминира демократичните органи на местно ниво.

 

Фамилията Ройс преди се е дистанцирала от Хайнрих, наричайки го объркан човек, който преследва конспиративни теории, според местните медии. От там все още не са отговорили на искания за коментар за подготвения преврат. 


В реч през 2019 г., осъждаща съвременните политически структури, Хайнрих Ройс заявява, че семейната му династия може да бъде проследена до 900 г. сл. Хр. Той твърди също, че в бившето княжество на Ройс хората са водили "щастлив живот", защото административните структури са били "директни и прозрачни".


Монархията в Германия е премахната преди век. Когато Ваймарската конституция влиза в сила на 14 август 1919 г., законовите привилегии и титли на германското благородство са премахнати. Следователно официално в Германия няма принцове и принцеси.


Според следствените органи в Германия днешната операция срещу групата е безпрецедентна за новата история на страната. В акцията са участвали 3000 полицаи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3453 |01.10.2022 Група военни извършиха нов преврат в Буркина Фасо, свалиха президента . 0| 4066 |02.06.2022 Пускат на свобода мъжа, опитал да убие Рейгън . 0| 7349 |14.04.2022 Пентагонът: САЩ се опитаха да се свържат с военния министър на Русия Шойгу, но удариха на камък . 4| 3482 |09.02.2022 Камиони блокираха ключов граничен пункт между Канада и САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads