Реклама / Ads
14| 5280 |04.09.2013 СВЯТ

Политици и военни подкрепиха Обама за Сирия

.
Комисията по външните работи в Сената на САЩ подкрепи плана на Барак Обама. Предложено бе да се ограничи до 60 дни военната операция в Сирия, с възможност за удължаване на срока с един месец. Освен това в предложеният от сенаторите проект за резолюция се съдържа и забрана за сухопътна операция.
 

В сряда се очаква се комисията да подготви и гласува резолюцията, а пълният състав на Сената и Камарата на представителите да започне разглеждането й не по-рано от 9 септември.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл каза, че няколко ключови съюзници в региона силно подкрепят провеждането от САЩ на военни действия срещу Сирия. Хейгъл каза пред сенатската Комисия по външните работи, че Франция, Турция, Саудитска Арабия, ОАЕ и други в региона са важни партньори при евентуални американски действия. По думите му, силите на САЩ са готови да действат когато президентът Барак Обама даде заповед.

„Никога не са ми казвали да променям инерцията. Казаха ми да намаля потенциала", каза Началникът на съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Мартин Демпси пред сенатска комисия. Според него Русия може да увеличи доставките на оръжия за Сирия, ако американската страна проведе военна операция в страната. „Това е възможно. Има данни, че руснаците са обещали да възстановят това, която ние може да унищожим", каза Демпси пред сенатската Комисия по външните работи.

САЩ не очакват военноморският флот на Русия да реагира на вероятния удар по Сирия, каза още той.

Щатите също имат свои кораби в района. Включително в близост до бреговете на Сирия се намират американски разрушители с крилати ракети „Томахоук" на борда.

Председателят на сенатската Комисия по външните работи Боб Менендез каза, че подкрепя нанасянето на удар по Сирия.

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън подкрепя предложението на президента Обама, страната да нанесе удар по Сирия.

Лидерите на демократите и републиканците подкрепят призива на президента на САЩ Барак Обама за нанасяне на военен удар по Сирия. В подкрепа на нанасянето на военен удар се изказаха лидерът на мнозинството на републиканците в Камарата на представителите Ерик Кантор и лидера на групата на демократите в Камарата Нанси Пелоси. И двамата са оправдали нанасянето на удар по Сирия, защото е в „интерес на САЩ да предотврати използването на химическо оръжие за масово поразяване".

По-рано президентът получи подкрепа и от председателя на Камарата на представителите, републиканеца Джон Бейнър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5264 |29.06.2013 Ердоган забранява военните преврати . 1| 5791 |05.10.2012 Съветът за сигурност обвини сирийските военни . 10| 17126 |17.08.2012 Високопоставени китайски политици участвали в оргии . 0| 5766 |12.11.2011 15 военни загинаха при експлозия в Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads