Реклама / Ads
0| 2887 |19.05.2021 СВЯТ

Премиерът Санчес за събитията от Суета: ”Това е сериозна криза за Европа”

.
Източник: БГНЕС
Внезапният приток на мигранти, плуващи в испанския анклав Сеута в Северна Африка, е сериозна криза за Европа. Това заяви премиерът Педро Санчес във вторник. Той обеща да възстанови незабавно реда на фона на засиленото дипломатическо напрежение с Мароко, съобщават от Ройтерс.
 

ФрогНюз припомня, че Испания разположи войски, след като в понеделник и вторник около 8 000 мигранти, много от Субсахарска Африка и включително 1500 непълнолетни, влязоха в анклава, като плуваха или прескочиха граничната оградата. От вторник бронираните превозни средства охраняват плажа на Сеута, а военните и полицията използват палки, за да прогонят мигрантите от плажа и хвърлят димни бомби, за да обезкуражат останалите да преминат.

 

Репортер на агенция "Ройтерс" заяви, че броят на пристигащите по море се е забавил и някои мигранти доброволно се връщат в Мароко. Кадри от плажа около 8 ч. вечерта местно време показват, че почти всички мигранти са били освободени. Испания заяви, че приблизително 4000 мигранти вече са били върнати в Мароко по споразумение за второ допускане.

 

Регионалният лидер на Сеута разкритикува случващото се като го определи като пасивност, от страна на Мароко по въпроса с мигрантското цунами. Някои независими експерти заявиха, че Рабат първоначално го е разрешил като средство за натиск върху Мадрид, заради решението му да приеме бунтовническия лидер Гали в испанска болница.

 

Испанското правителство обаче отхвърли това твърдение тъй като Санчес нарече северноафриканската нация приятел на Испания, а вътрешното министерство се позова на сътрудничеството по отношение на второто допускане, въпреки че външният министър Аранча Гонсалес Лая каза на посланика на Мароко, че Испания отхвърли и не одобри масовото пристигане.

 

Рабат извика посланика си в Мадрид за консултации, заяви дипломатически източник, добавяйки, че отношенията с Испания се нуждаят от момент на "обмисляне". Мароканските власти не дадоха коментар.

 

Марокански телевизионни кадри показват как във вторник властите поставят бариери, за да не позволят на хората да преминат в Сеута. От испанска страна обаче картината е различна - показано е как марокански войник или полицай пропуска мигрантите на ничия земя, без да извърши каквото и да е било проверка.

 

"Това внезапно пристигане на незаконни мигранти е сериозна криза за Испания и Европа“, каза Санчес в телевизионно обръщение преди пристигането си в Сеута.

 

Вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Схинас написа в Twitter, че границата на анклава е европейска граница. С това изрази своята "пълна солидарност" към Испания.

 

Сеута, с население от 80 000, е в северния край на Мароко, срещу Гибралтар. Заедно с друг испански анклав, Мелила, той отдавна е магнит за африканските мигранти, търсещи по-добър живот в Европа. Мароко има претенции и за двете. Фронтът Полисарио иска Западна Сахара да бъде независима държава, а не част от Мароко. Алжир, регионалният съперник на Мароко, подкрепя фронта Полисарио.

 

През декември САЩ признаха мароканския суверенитет над територията на Западна Сахара.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 9120 |21.07.2020 Гърция получава €72 млрд. за възстановяване, обяви премиерът Мицотакис . 0| 6447 |19.05.2020 Унищожителна критика към Джонсън. Премиерът си тръгва от ”Даунинг стрийт” до Коледа? . 1| 4135 |27.01.2020 Премиерът на Словения неочаквано хвърли оставка . 0| 4602 |05.01.2020 Премиерът на Ирак и принцът на Саудитска Арабия обсъдиха убийството на Солеймани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads