Реклама / Ads
1| 4810 |18.05.2011 СВЯТ

Протести съпровождат Елизабет II в Ирландия

.
Протести и драконови мерки за сигурност съпътстват посещението на кралица Елизабет II в Ирландия.
 

Frognews.bg припомня, че въпреки отправените заплахи тя не отмени планираната историческа визита и пристигна вчера в Дъблин със съпруга си принц Филип.

В първия ден от визитата си, съпровождана от президента на страната Мери Макалийс, Елизабет ІІ положи венец в памет на загиналите в борбата за независимост на ирландците от Великобритания. Посади и дърво в Градината на възпоменанието пред президентската резиденция в дъблинския парк „Феникс“.

Днес кралицата ще се срещне с ирландския премиер Енда Кени в сградата на правителството. След това Елизабет II ще посети мемориала на Айлъндбридж, където ще поднесе венец в памет на 49 400 ирландски войници, загинали по време на Първата световна война.

По-късно следобед кралицата ще направи историческо посещение в Крок парк, сцена на кървави сражения по време на войната за независимост през 1920 година.

Посещението на Елизабет ІІ е първото официално на британски монарх в Ирландия, след като тя получава независимост от Великобритания през 1921 г. Целта на визитата нормализиране на отношенията между двете съседни държави. Но посещението, предвидено да подчертае напредъка, постигнат след трудно извоювания мир в намиращата се под британско управление Северна Ирландия, също така показва и как несъгласните републиканци все още представляват заплаха.
Над 20 демонстранти са задържани в Дъблин по време на първия ден от визитата на кралица Елизабет II в Ирландия. В ирландската столица се стигна до безредици, организирани от поддръжници на Шин Фейн. „Никога няма да приемем британското управление на Ирландия, не искаме английската кралица тук“, категоричен беше един от лидерите на Шин Фейн Дес Далтън, присъствал на протеста.

В навечерието на кралската визита полицията обезвреди бомба, открита в автобус близо до Дъблин. Вчера военни провериха на трамвайна спирка в столицата второ подозрително устройство, което се оказа фалшиво.

В страната са въведени изключителни мерки за сигурност, тъй като републикански екстремисти заплашиха с атентати. Жителите на Дъблин са предупредени, че редица улици ще бъдат затворени.

Междувременно днес в ирландската столица ще се състои финалният мач за Лига Европа между отборите на Порто и Брага. От полицията очакват да пристигнат около 28 000 чуждестранни фенове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5167 |17.05.2011 Започна визитата на Елизабет II в Ирландия . 0| 7329 |14.05.2011 Антиправителствени протести в Киев . 0| 5818 |23.04.2011 Протестите в Сирия се засилват; жертвите се увеличават . 1| 5162 |09.04.2011 Протестите в Сирия отново окървавени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads