Реклама / Ads
27| 7204 |20.08.2014 СВЯТ

Расмусен и ген.Брийдлав ще строят „Източна стена на НАТО”

.
На европейските страни-членки на НАТО на предстоящата среща на алианса в Уелс на 4-5 септември ще бъде предложено да се съгласят на разширение на дългосрочно военно присъствие в Източна Европа.Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и главнокомандващият НАТО в Европа американският генерал Филип Брийдлав публикуваха статия в американския вестник Wall Street Journal, в която обосноваха причините за тази „остра необходимост”.

Разбира се, това е „агресията на Русия против Украйна” и заплаха от такава агресия за НАТО, обясняват те.

Расмусен и Брийдлав готвят европейските страни-членки на НАТО за складиране в Европа на допълнително оръжие, увеличение на военното присъствие, въздушното патрулиране, сроковете за присъствие в Черно море на кораби на НАТО, събиране на разузнавателни данни (за Русия), интензификация на ученията и много други неща, пише "Гласът на Русия".

В плана за създаване на нещо подобно на „Източна стена на НАТО” край границите на Русия влиза усилване на Силите за реагиране на НАТО, за да могат те „по-бързо да бъдат разположени при първи признаци преди началото на конфликта”. Място за разполагане на оборудването и запасите може да стане многонационалният команден център на НАТО „Север-Изток” в полския град Штецин.

Военното присъствие на НАТО край границите на Русия, включително и в Черно море, не е нещо, заради което алиансът има право по свое усмотрение да увеличава своите сили и оръжия, напомни министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

“В отношенията на Русия и НАТО действат определени правила, в съответствие с които не трябва да има допълнително постоянно военно присъствие на територии на източноевропейски държави. Ние вече изпратихме съответните въпроси до ръководството на НАТО и очакваме не просто отговор, а отговор, който в пълна степен ще се основава на уважението на съгласуваните с нас правила”.

В частност, става дума за Римската декларация от 2002 година, която определи принципите на отношенията между НАТО и Русия и потвърди привързаността на страните към Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). Този Договор забранява увеличаване на оръжията в Европа и Русия строго се придържа към него.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5101 |04.12.2012 Москва и Анкара ще строят атомна централа на Средиземно море . 0| 5182 |14.07.2011 Либия гневна на Расмусен, обвини го в геноцид . 0| 4690 |04.01.2011 Французи мераклии да строят АЕЦ в Турция . 0| 4928 |13.12.2010 Строят кула за 900 млн. евро в Париж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads