Реклама / Ads
0| 4146 |21.02.2020 СВЯТ

Размирици в Украйна заради коронавируса

.
Десет полицаи са пострадали в украинското селище Нови Санжари при сблъсъци с демонстранти, които протестират срещу настаняването на евакуирани от Китай украинци в местен санаториум, съобщи на брифинг директорът на националната полиция Игор Клименко, цитиран от ТАСС.
 

Клименко съобщи още, че е пострадала и една жена, а 24 души са били задържани за нарушаване на обществения ред.

 

Украинският премиер Олексий Хончарук и вътрешният министър Арсен Аваков пристигнаха снощи в Нови Санжари в Полтавска област, на около 300 километра източно от Киев, за да се запознаят с положението на място. Хончарук коментира, че отделни политически и обществени дейци са се опитали да се възползват от ситуацията, за да си направят реклама.
 

Аваков призова протестиращите да не се поддават на провокации и да проявят разбиране за необходимостта от тези временни мерки, предаде Асошиейтед прес.

73 души бяха евакуирани вчера от китайския град Ухан в Харков. След медицински прегледи те бяха транспортирани в медицински център на националната гвардия в Нови Санжари, където ще са под карантина през следващите две седмици. Това предизвика недоволството на местни жители, които организираха протестна акция, въоръжени с метални пръти, и блокираха подстъпите към медицинския център.
 

Противопоставянето на няколко пъти прерасна в сблъсъци, като един от протестиращите се опита да се вреже с автомобил в полицаи. Прозорците на няколко автобуса с евакуирани бяха разбити с камъни. След сблъсъците имаше ранени демонстранти и полицаи, които лежаха на земята, предаде Ройтерс.

 

Местните хора са разтревожени, че може да се заразят с коронавируса, въпреки че властите многократно посочиха, че опасност няма, а президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи специален призив за спокойствие.
 

Един от протестиращите предложи евакуираните да бъдат закарани в Чернобил, друг - да ги откарат в парламента, а трети - президентът да ги вземе у дома си, щом смята, че опасност няма.

 

"Това му казвам, казвам на президента: "Вземи 10 души, тогава аз ще взема двама", каза мъжът, който не пожела да съобщи фамилията си, а само първото си име - Юрий, посочва Ройтерс.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4670 |20.02.2020 Световната икономика може да загуби над 1 трилион долара заради коронавируса . 1| 4016 |18.02.2020 Световното население пред антибиотична криза заради коронавируса . 0| 4016 |18.02.2020 Властите в Китай арестуваха дисидент заради критика на президента . 0| 4646 |11.02.2020 Индианско гробище със статут от ЮНЕСКО - взривено заради оградата на Тръмп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads