Реклама / Ads
1| 3117 |13.06.2021 СВЯТ

Родителите на Роман Протасевич поискаха помощ от Меркел

.
Роман Протасевич Източник: БГНЕС
Родителите журналиста Роман Протасевич, който беше арестуван след като властите в Беларус отклониха самолета, на който той пътуваше, призоваха германската канцлерка Ангела Меркел да съдейства за освобождаването му. В интервю за германския вестник Билд, цитирано от световните агенции, Дмитрий и Наталия Протасевич казаха, че синът им е подложен на мъчения в ареста.
 

Припомняме, че на 23 май Минск принуди пътнически полет на Ryanair, пътуващ от Атина за Вилнюс, да кацне в Беларус. Веднага след кацането в Минск, властите арестуваха опозиционния журналист Роман Протасевич и неговата приятелка София Сапега.

 

Случаят беше определен от някои политици като „държавно отвличане“. САЩ и Европейският съюз наложиха нови санкции на Беларус в допълнение към вече съществуващите мерки, въведени след началото на погромите над протестиращите срещу Александър Лукашенко, който управлява страната от десетилетия. Европейският съюз затвори въздушното си пространство за беларуски авиолинии.

 

Според родителите на Роман Протасевич, 26-годишният им син и другите политически затворници в Беларус са подложени на „садизъм и мъчения ежедневно“.

 

„Много ви молим да ни помогнете да изкараме всички невинни хора от беларуските затвори“, казва Наталия Протасевич в призива си към Ангела Меркел. „Моля ви, спрете Лукашенко!“

 

Според семейство Протасевич техните писма не стигат до сина им в ареста, а неговия адвокат не може да говори свободно с тях по телефона.

 

Родителите казват също, че виждат „ясни следи от мъченията“, на които е подлаган синът им в ареста. Според тях той е бит и носът му е бил счупен, преди да бъде записано последното видео с него, на което той прави „самопризнания“. Според родителите му той е бил принуден с физически и психически натиск да говори пред камерата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3157 |09.06.2021 Шарл Мишел към Лукашенко: Освободете Протасевич незабавно . 3| 4988 |04.06.2021 Германия и Великобритания осъдиха интервюто с Протасевич като ”срамно” и дадено ”под натиск” . 0| 3963 |03.06.2021 Беларуската телевизия излъчи запис с разпит на Роман Протасевич . 6| 3822 |25.05.2021 Приятелката на Роман Протасевич е в изолатор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads