Реклама / Ads
3| 4991 |04.06.2021 СВЯТ

Германия и Великобритания осъдиха интервюто с Протасевич като ”срамно” и дадено ”под натиск”

.
Роман Протасевич Източник: БГНЕС
Германия окачестви днес като ”срамно”, разпространеното от беларуската държавна телевизия интервю с журналиста Роман Протасевич, арестуван след отклоняване на самолета му за Минск, предаде Франс прес, цитиран от БТА.
 

Припомняме Ви, че вчера беларуската телевизия излъчи запис с разпит на Роман Протасевич.

 

Беларуският президент Александър Лукашенко принуди пътнически самолет, летящ от Гърция за Литва, на борда на който се намираше Протасевич, да се отклони от маршрута и да кацне извънредно в Минск. Мъжът беше арестуван на летището в Минск.

 

"Разпространяването на това "интервю със самопризнания е срамно за телевизията, която го излъчва, и за белоруските лидери, които за пореден път показват пълно презрение към демокрацията и всъщност . . . презрение към хората", заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт на редовна пресконференция в Берлин.

 

"Всичките ни мисли са с този млад мъж и всички останали граждани на Беларус, с които се отнасят толкова нехуманно заради техните убеждения, защото те мирно се борят за гражданските си права", добави говорителят.

 

Британският външен министър Доминик Рааб днес също осъди интервюто, дадено снощи от задържания журналист Протасевич по беларуска телевизия ОНТ (Общонационалната телевизия), допълвайки, че то е било дадено "явно под натиск", отбелязва Ройтерс.

 

"Смущаващото интервю на господин Протасевич, излъчено снощи, явно е дадено под натиск, произтичащ от това, че е задържан", написа Рааб в Туитър.

"Преследването на тези, които защитават човешките права и свободата на медиите в Беларус, трябва да спре. От участниците в заснемането, принуждаването и разпространението на това интервю трябва да се потърси отговорност", допълни британският външен министър.

 

"Роман Протасевич със сигурност е бил подложен на изтезания и международната общност не трябва да вярва на изявленията му, изтръгнати с мъчения", заяви и лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска по повод интервюто.

"Всички подобни видеозаписи се правят в условията на упражняване на натиск. Чрез употребата на насилие можете да накарате човек да каже всичко, което пожелаете", заяви Тихановска на пресконференция във Варшава, цитирана от ДПА.

 

Вчера беларуска държавна телевизия за първи път излъчи интервю с вкарания в затвора опозиционен блогър Роман Протасевич, предаде ДПА. В него 26-годишният блогър признава, че е организирал протести срещу беларуския президент Александър Лукашенко. В същото интервю Протасевич казва, че се възхищава от Лукашенко.

 

Опозиционерът признава, че е заговорничил за сваляне на беларуския президент, като е организирал "бунтове" и се отмята от предишните си критични оценки за Лукашенко. "Много съм критикувал Александър Григориевич, но започнах да разбирам, че той постъпва правилно и аз със сигурност го уважавам", заявява той в 90-минутния запис.

 

Интервюто е дълго около час и половина и в него блогърът, на моменти с треперещ глас, предявява обвинения срещу други членове на беларуската опозиция.

Майката на Протасевич, Наталия Протасевич, която живее в Полша, заяви днес, че интервюто е резултат от подлагането на сина й на изтезания в затвора.

 

Роман Протасевич със сигурност е бил подложен на изтезания и международната общност не трябва да вярва на изявленията му, изтръгнати с мъчения, заяви лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска по повод интервюто.

 

"Всички подобни видеозаписи се правят в условията на упражняване на натиск. (Чрез употребата на насилие) можете да накарате човек да каже всичко, което пожелаете", заяви днес Тихановска на пресконференция във Варшава, цитирана от ДПА.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3567 |04.06.2021 Великобритания одобри ваксината за деца на ”Пфайзер” . 0| 3568 |28.05.2021 За първи път: Германия призна за геноцида в Намибия . 0| 3435 |29.04.2021 Служителка уби четирима пациенти в клиника за хора с увреждания в Германия . 2| 3852 |29.04.2021 Германия счупи европейския рекорд, ваксинира 1,1 млн. души за ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads