Реклама / Ads
0| 3969 |03.06.2021 СВЯТ

Беларуската телевизия излъчи запис с разпит на Роман Протасевич

.
Източник: БГНЕС
Беларуският журналист дисидент Роман Протасевич, задържан миналия месец, след като самолетът му беше принуден да кацне в Минск, заяви в излъчен по държавната телевизия запис на разпит, че няма смисъл опозицията да призовава за улични протести, предаде Ройтерс.
 

Във втората си поява, след като на 23 май самолетът на "Райънеър", с който пътуваше, беше принуден от властите да кацне в Беларус, Протасевич изглеждаше спокоен и пушеше, докато разговаряше за опозицията с неизвестен събеседник.

 

"Това сега просто не е никаква (протестна) активност", каза 26-годишният мъж в записа, в който беше повторено твърдението на Беларус, че самолетът е трябвало да бъде отклонен след бомбена заплаха от Хамас. Палестинската групировка отрече да е замесена в инцидента.

 

"Точно сега не може да има такава активност", каза Протасевич. "Когато бях във Вилнюс, открито заявих, че уличните протести не са необходими. Най-малкото трябва да изчакаме икономическата ситуация да се нагорещи достатъчно, за да изкара хората на улицата за паница супа."

 

Беларуската опозиция засега не е коментирала разпита на Протасевич. Опозицията заяви, че излъчените самопризнания на руската гражданка София Сапега, приятелката на Протасевич, която също беше задържана след принудителното кацане, изглежда са били направени под принуда.

 

Съдилища в Беларус към днешна дата са категоризирали като екстремистки почти 60 канала и чатове в "Телеграм", съобщи днес министерството на вътрешните работи на страната, цитирано от ТАСС. "Към 3 юни по решение на съдилища за екстремистки са определени 34 канала и 24 чатове в "Телеграм", се посочва в съобщението на ведомството.

 

От вътрешното министерство напомниха, че разпространението на информация чрез репостване от тези мрежи в интернет се преследва съгласно закона. "Съхраняването на екстремистки материали, както и абонирането за канали и чатове в "Телеграм", определени като екстремистки, водят до привличане към административна отговорност", уточни беларуското вътрешно министерство.

Генералната прокуратура на Беларус днес съобщи също така за категоризирането като екстремистка на информацията на още един канал в "Телеграм" - "Жодино за живота чат".

 

Първият канал в "Телеграм", който бе определен за екстремистки в Беларус, стана каналът на Роман Протасевич Nexta ("Нехта"). С Решение на Върховния съд на страната от 20 октомври 2020 г. каналът и неговото лого са определени за екстремистки, а на неговия основател Степан Путило и бившият му главен редактор Роман Протасевич бяха повдигнати обвинения за организиране на масови безредици и групови действия, съпътствани с неподчинение на нарежданията на държавните органи, а също за подстрекаване към социална вражда, отбелязва ТАСС. Протасевич бе арестуван от беларуските власти на 23 май, след като пътническият самолет, с който пътуваше от Атина за Вилнюс, бе отклонен и принуден да кацне в Минск, под предлог за бомбена заплаха.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3327 |19.05.2021 Израел обвини китайска държавна телевизия в антисемитизъм . 10| 6122 |16.08.2020 Журналисти от държавната телевизия на Беларус напуснаха, за да подкрепят протестите . 0| 4108 |14.07.2019 Обстреляха с гранатомет украинската телевизия . 2| 4814 |07.05.2019 Полската национална телевизия сравни Туск със Сталин и Хитлер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads