Реклама / Ads
0| 3494 |22.07.2022 СВЯТ

Русия и Украйна подписаха предложението на ООН за износа на зърно от черноморските пристанища

.
Гутериш и Ердоган по време на подписването на споразумение Източник: БГНЕС
На церемонията по подписването в Истанбул присъстваха турският президент Реджеп Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу Гутерши.
 

Москва и Киев подписаха в Истанбул предложеното от ООН споразумение за възстановяване на износа на украинското зърно, блокирано в Одеса и още две украински черноморските пристанища, както и улеснения за износа на руски храни и торове през Черно море.

 

Заради продължаващата пети месец война, украинските и руските представители сложиха подписите си под два отделни документа, но с идентичен текст.

 За подписването на споразумението в турския мегаполис пристигна и руският министър на отбраната Сергей Шойгу, съобщи Кремъл. От Киев в Истанбул пристигна министърът на инфраструктурата Александър Кубраков.

 

Споразумението, ако бъде спазено, ще е "от полза на развиващите се страни, които са на ръба на банкрута, и на най-уязвимите народи, които са на ръба на глада" и ще ограничи инфлацията в глобален план, заявиха от Обединените нации и турските домакини.

На церемонията в двореца Долмабахче в Истанбул присъства генералният секретар на ООН Антониу Гутиериш, който благодари на турския президент Ердоган, както и на представителите на Русия и Украйна:

 

"Въпросът не е какво е добро за едната или за другата страна, фокусът е какво е най-важно за всички хора по света. Няма никакво съмнение, че това е споразумение за целия свят", посочи Гутериш, цитиран от БНР.

 

Пратениците на Киев и Москва не седнаха на една маса в Истанбул заради войната, започнала с руското нахлуване на 24 февруари.

 

"Украйна не подписва никакъв документ с Русия, единствено споразумение с Турция и ООН и поемаме ангажимент към тях, същото прави и Русия", уточни Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски. Той предупреди, че страната му няма да се съгласи нито руски кораби да ескортират този износ, нито да има какъвто и да било представител на Москва на украинските пристанища. Той предупреди, че ще има "незабавен военен отговор" от украинска страна, при каквато и да било руска провокация по отношение на това споразумение.

 

Споразумението предвижда украински кораби да водят товарните плавателни съдове със зърно през минираните пристанища, а Русия да обяви в тези периоди прекратяване на огъня. Освен това Турция, с подкрепата на ООН, ще инспектира товарите заради опасенията на Москва за контрабанда на оръжия. Включени са улеснения и за руския износ на зърно и торове през Черно море. Според руската страна западните санкции забавят руския износ на храни.

 

По време на церемонията подписването шефът на ООН Гутериш отбеляза значението на сътрудничеството между всички страни за постигането на тази важна стъпка. Той също така приветства как и двете страни, Украйна и Русия, са успели да преодолеят своите специфични интереси за разрешаване на глобалната хранителна криза.

"Това е споразумение за света", каза Антонио Гутериш.

 

От стоя страна Реджеп Ердоган подчерта, че се смята, че инициативата ще изиграе жизненоважна роля за света, "предотвратявайки опасността от глад" в разгара на растящите цени на храните. Той отбеляза, че министрите на външните работи са допринесли за успеха на проекта и благодари на украинския президент Володимир Зеленски и на руския си колега Владимир Путин. "

"Тази съвместна стъпка, която предприемаме днес, ще бъде нова стъпка в обновяването на мира“, добави Ердоган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4415 |07.07.2022 Експертът д-р Пламен Димитров: Защо Русия блокира износа на казахстански нефт? . 0| 5257 |02.07.2022 Войната в Украйна, ден 129: Боеве за Лисичанск, Одеса очаква нови ракети . 0| 3927 |12.06.2022 Председателката на Европейската комисия: Трябва да вземем историческо решение за приемане на Украйна в ЕС . 0| 5989 |28.05.2022 Си Ен Ен: САЩ решават дали да дадат на Украйна ракети с голям обсег

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads