Реклама / Ads
0| 5279 |02.07.2022 СВЯТ

Войната в Украйна, ден 129: Боеве за Лисичанск, Одеса очаква нови ракети

.
Лисичанск
Според Американския институт за изследване на войната руските сили са постигнали частичен успех в офанзивата си срещу нефтената рафинерия в Лисичанск и около Лисичанск. Според експерти в бъдеще руската армия вероятно ще използва окупираната част от рафинерията като плацдарм за настъпление към Лисичанск.
 

Освен това руските войски продължават настъпателните си операции южно и източно от Бахмут и северно от Славянск. Има и опити за придвижване на югоизток към Славянск от административната граница на Харковска и Донецка области. Украинските контранастъпателни операции обаче продължават да принуждават руските войски на юг да дадат приоритет на отбранителните действия.

 

В Одеска област в резултат на нощен обстрел от руските военни загинаха 17 цивилни , включително едно дете. Други 30, от които три деца, са ранени. Според украинските власти една ракета е ударила девететажна жилищна сграда, а друга - сграда, разположена на територията на база за отдих в района на Белгород-Днестровски. Според въоръжените сили на Украйна общо три ракети са били изстреляни от руски бомбардировачи Ту-22 в района на Одеса. В града на Черно море очакват нови руски ракетни атаки.


При разбора на развалините на жилищна сграда в Николаев, разрушена в резултат на обстрела на руските войски, е открито тялото на още един загинал . Така общият брой на жертвите стана осем. Други шестима души са ранени.

 

Украинската армия обвини в петък вечер руските сили, че са подложили на обстрел с фосфорни бомби Змийския остров в Черно море, откъдето руските войски се изтеглиха вчера, след като бяха прогонени от украинците, предаде Франс прес.

 

"Към 18:00 ч. руските въоръжени сили на два пъти извършиха въздушни атаки с фосфорни бомби срещу Змийския остров", написа в Телеграм началникът на генералния щаб на украинската армия Валерий Залужни, обвинявайки Москва, че "не изпълнява собствените си изявления".

 

Преди ден руската армия каза, че се е изтеглила от този стратегически остров "в знак на добра воля", след като е "постигнала поставените задачи". "Единственото нещо, в което врагът е последователен, е постоянната "прецизност" на ударите му", допълни Залужни.


В Украйна започна да действа визов режим за руснаци . В Русия можете да кандидатствате за съответните документи във визовите центрове на VFS Global. Те са в Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург, Калининград, Казан, Новосибирск, Ростов на Дон и Самара. Украинското външно министерство обаче предупреди, че дори наличието на виза не може да гарантира влизане в страната.


Заради войната в Украйна американската компания Nvidia спря да подновява и продава лицензи за софтуера си за облачни игри на руски компании. Преди това такъв софтуер помогна да се оптимизира работата на оборудването и да се свържат повече играчи едновременно. Отказът на Nvidia да работи с компании от Русия може значително да усложни работата на суперкомпютрите Yandex, Sberbank и MTS.


Австралийските власти наложиха нови санкции срещу 16 руснаци. Ръководителят на Министерството на транспорта Виталий Савелиев, ръководителят на Министерството на строителството Ирек Файзулин, министърът на земеделието Дмитрий Патрушев, ръководителят на борда на директорите на Националната медийна група Алина Кабаева и други бяха включени в "черния списък". ". Сега те не могат да влизат в страната, а освен това имат сметки в австралийски банки.


Не сме бомбардирани, но това, което преживяваме в момента, може би е по-лошо. Те правят от нас пушечно месо и нечовеци. Избиват душите им от нас.“

 

След като Юрий Шевчук осъди войната в Украйна по време на концерт в Уфа, групата ДДТ отмени концерти в цяла Русия. Шевчук продължава публично да осъжда инвазията, оставайки в Русия, и смята, че тяхната група сега е „необходима повече от всякога на родината“ - в края на краищата на концерта хората виждат колко от онези, които всъщност са против войната.

 

Националната полиция на Украйна обяви ареста на активи на девет руски корпорации и компании , които се намират на територията на Украйна, в размер на 4,5 милиарда гривни (153 милиона долара).

 

Полицията съобщи, че по време на досъдебното разследване служителите на реда са идентифицирали активи на руски корпорации на стойност 153 милиона долара, по-специално в офшорни компании, за които се твърди, че могат да бъдат използвани в "подривна дейност срещу Украйна".

 

Запорът е наложен върху корпоративните права на девет фирми, както и върху 70 обекта на недвижими имоти, включително имотни комплекси и парцели. Тези фирми, според Националната полиция, принадлежат на руски корпорации и компании, включително Rostec, Rusal, Tatneft и HMS Group.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4487 |07.03.2022 Протест срещу войната и в Казахстан: ”Спрете Путлер”, ”Долу ръцете от Украйна” . 32| 5831 |12.02.2022 Джо Байдън: Войната може да започне още в сряда . 5| 4705 |16.08.2021 Талибаните: Войната в Афганистан приключи . 0| 3384 |03.08.2021 Цивилни жертви при боевете в Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads