Реклама / Ads
2| 5022 |09.09.2010 СВЯТ

Сърбия отстъпи за Косово

.
Сърбия се отказа от спорната си резолюция за Косово, внесена в ООН. То това решение се стигна след двудневни разговори между сръбския президент Борис Тадич и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън в Брюксел вчера вечерта.
 

Постигнато споразумение по обща резолюция ще бъде обсъдена днес в Общото събрание на организацията.

Новият документ призовава Белград и Прищина да седнат на масата на преговори под егидата на ЕС и да започнат тежък процес на решаване на дългогодишните проблеми. Съгласно договора между Тадич и Аштън резолюцията за Косово в Общото събрание на ООН ще бъде от името на Сърбия и на ЕС.

„Постоянните контакти с президентите и премиерите на петте страни-членки на Съюза, които не са признали независимостта на Косово и работата върху предложението с останалите страни, доведоха до компромис и съвместна резолюция между Сърбия и ЕС, която ще даде възможност за диалог за решаване на косовския въпрос, което ще бъде потвърдено и в Съвета за сигурност”, заяви сръбският президент, след като правителството в Белград ратифицира договора с Аштън. Сърбия вчера е внесла в ООН нова резолюция, съгласувана с ЕС.

В оригиналната сръбска резолюция, внесена след като на 22 юли Международния съд в Хага излезе с решение, че едностранното обявяване на независимостта на Косово не нарушава международното право, се посочваше, че това действие на властите в Прищина е неприемливо средство за разрешаване на териториални спорове. В документа се призоваваше за диалог по “всички отворени въпроси” – формулировка, срещу която протестираха международните поддръжници на косовската независимост, включително САЩ и Великобритания.

В новия си вариант резолюцията призовава за „диалог по всички отворени въпроси”, а не осъжда едностранното отделяне на Косово, но и не го признава. Освен това Сърбия настоява за нови преговори за статута.

Опозиционните партии в Сърбия побързаха да определят решението на държавното ръководство като “поражение за сръбския народ”. Слободан Самарджич, зам.-председател на опозиционната Демократическа партия на Сърбия, заяви, че като приема тези промени, Тадич и правителството са извършили “акт на капитулация пред ултиматумите на Запада”. “С тази резолюция Сърбия ще провали себе си и сръбския народ в Общото събрание на ООН”, каза още Самарджич.

С постигането на договор с ЕС Сърбия спечели съюзници в един много важен момент, когато трябва да се разговаря с Прищина по отношение на откритите въпроси, които не са решени в Косово, коментира в интервю за вестник ”Политика” Иван Вейвода, директор на Балканската фондация за демокрация. По думите на Вейвода решението е историческо. „Ако Сърбия се конфронтираше и това малко пространство за маневри, което й остана след подписването на Кумановското споразумение, щеше да се срути и да се изгубят всякакви възможности за преговори с Прищина”, изтъква Вейвода.

Правителството в Прищина приветства новата проекторезолюция на Сърбия и ЕС, внесена в Общото събрание на ООН. Според косовското правителство новият документ отговаря на реалността в Косово и в региона. „Новият документ е подкрепен от всички страни членки на ЕС и с подкрепата на САЩ представлява отражение на реалността в региона”, се казва в съобщение на косовското правителство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 9279 |16.08.2010 Мюсюлмани плашат Сърбия с автономия . 13| 7269 |27.07.2010 Сърбия: Никога няма да признаем независимо Косово . 3| 5353 |23.07.2010 Румъния бойкотира Косово, Македония пази неутралитет . 0| 4986 |22.07.2010 Съдът в Хага решава за Косово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads