Реклама / Ads
6| 6861 |17.03.2011 СВЯТ

САЩ и Русия обвиняват Япония в дезинформация

.
Съединените щати се присъединиха към направеното по-рано днес заключение на Русия, че ситуацията в авариралата ядрена централа в Япония е далеч по-мрачна от описваното от японските власти.
 

Към всички американци в района бе отправено предупреждение заради опасност от радиоактивно заразяване да напуснат префектурата или да не излизат навън в периметър от 80 км около АЕЦ "Фукушима 1" - много по-широк от 30-километровата зона, въведена от Токио.

В първото обширно изявление на висш служител на администрацията във Вашингтон по повод кризата край Фукушима председателят на Комисията за ядрено регулиране Грегъри Язко съобщи, че басейнът за отработено гориво до реактор №4 е в катастрофално състояние и е останал с нищожно или никакво количество охладителна течност.

На изслушвания, организирани едновременно от подкомисиите по енергетика и търговия на американския Конгрес, той обясни, че използваните горивните пръти, които се съхраняват там, трябва да са непрекъснато потопени, иначе се нагряват и започват да изпускат силна радиация.

"Смятаме, че радиацията е толкова силна, че вероятно пречи да се предприемат контрамерки около реакторите. За много кратко време работниците биха получили смъртоносни дози", каза Язко. Това означава, че е невъзможно аварийни екипи да коригират ситуацията не само около четвърти реактор, но и около останалите пет, допълва "Ню Йорк таймс".

Контрамерките се състоят в оценяваното като отчаяна крайна мярка заливане на горивото с вода с помощта на противопожарни маркучи и оставяне на парата, образуваща се от нажежените пръти радиоактивна пара да се издигне в атмосферата. Досега този метод се прилагаше от останалите едва 100 работници, войници и пожарникари за предотвратяване на безконтролно топене и изхвърляне на много по-опасен радиацонен облак.

Думите на Язко навеждат на мисълта за сериозно разминаване между Вашингтон и Токио, след като американски служители заключиха, че японските предупреждения са недостатъчни и, умишлено или не, подценяват потенциалната заплаха, посочва "Ню Йорк таймс". Възможно е те също да не разкриват публично цялата истина, за да не предизвикат паника сред населението.

Американският министър на енергетиката Стивън Чу заяви на същите изслушвания, че смята, че в АЕЦ "Фукушима" има частично топене на ядрото.

"Опитваме се да наблюдаваме много стриктно. Но чуваме противоречиви съобщения какво точно се случва в няколко застрашени реактора. Не искам да спекулирам какво се случва", допълни той. По думите му неговото ведостмство е изпратило в посолството в Токио 39 консултанти и почти 8 тона апаратура за следене на радиацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6592 |16.03.2011 В Русия възкресяват пророчествата на Ванга . 1| 5456 |16.03.2011 WikiLeaks: Япония е има проблеми в АЕЦ-а и преди, знаела е! . 0| 5247 |15.03.2011 Ново земетресение разлюля Япония . 1| 5091 |14.03.2011 Търсят се ковчези за жертвите в Япония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads