Реклама / Ads
4| 6035 |22.09.2023 СВЯТ

Шарл Мишел: Системата на ООН е ”склеротична и затормозена”

.
Източник: БГНЕС
Високопоставен служител на Европейския съюз заяви, че нахлуването на Русия в Украйна е разкрило спешната необходимост от реформиране на ”склеротичната и затормозена” система за вземане на решения в ООН, предаде Асошиейтед прес.
 

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет на лидерите на ЕС, изрази подкрепа за призивите за ограничаване на правото на вето в Съвета за сигурност на ООН при извънредни обстоятелства и за разширяване на глобалното представителство на органа.

 

"През последните 19 месеца един постоянен член на Съвета за сигурност - Русия - без никакъв срам предприема война, за да завладее съседна  страна", заяви Мишел на  годишната среща на световните лидери в Общото събрание на ООН.

Европейският съюз е постоянен наблюдател в ООН и е една от трите държави, които не са членки на организацията, на чиито представители е разрешено да говорят по време на общия дебат, допълва БТА.

 

"Тя дори може да злоупотребява с правото си на вето, за да предотврати санкции срещу себе си и дори да използва Съвета за сигурност за разпространяване на пропаганда, дезинформация и лъжи - нека бъдем честни."

 

Той добави: "Тази система на Организацията на обединените нации днес е склеротична и скована от враждебни сили. Ние трябва да поемем своята отговорност."

Мишел заяви, че липсата на подходящо световно представителство в Съвета за сигурност отразява остарели структури на властта, когато някои държави все още са били колониални сили, и възпрепятства способността на органа да действа.

 

"Планетата пропада. Светът е разкъсван от бедност и несправедливост", каза той. "Цели части от света: Африка, Южна Америка, Карибския басейн, Азия са недостатъчно или изобщо не са представени. Подкрепяме цялостната, мащабна реформа на Съвета за сигурност, за да се засили гласът на тези региони."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2723 |06.06.2023 Шарл Мишел: Шокиран съм от безпрецедентната атака срещу язовир „Нова Каховка“ . 0| 4062 |13.11.2022 Почина иранецът, живял 18 години на летище Шарл де Гол в Париж . 0| 3219 |10.08.2022 Мъж размаха нож на летище „Шарл де Гол“, застреляха го . 1| 3163 |09.06.2021 Шарл Мишел към Лукашенко: Освободете Протасевич незабавно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads