Реклама / Ads
6| 5251 |10.04.2011 СВЯТ

Скандал на годишнината от катастрофата в Смоленск

.
Дипломатически скандал избухна заради подменена паметна плоча, отбелязваща миналогодишната самолетна катастрофа в Русия, при която загина полският президент и 95 други пътници, помрачавайки неделното възпоменание на първата годишнина от трагедията, съобщават световните агенции.
 

Скандалът разбуди силните емоции, все още разтърсващи поляците една година след аварията, която изуми нацията; изостри политическите разделения и съживи исторически подозрения за Русия, бившият господар от времето на Студената война.

Семействата на жертвите на катастрофата, при която загинаха президентът Лех Качински, съпругата му Мария и значителна част от полския военен и политически елит поставиха плоча в Смоленск на полски език. Тя съобщава за смъртта на Качински в опит да отбележи 70-та годишнина от "съветското престъпление геноцид срещу военнопленници, офицери от полската армия". 22 000 полски офицери и интелектуалци са били избити в гората край Катин от тайната полиция на Сталин НКВД през 1940.

Руските власти подмениха в събота плочата с нова с доста по-кратък текст на руски и полски, който не съдържа споменаване за масовото убийство в Катин и се отнася единствено до самолетната катастрофа. "Това беше лошо решение на руснаците. Бихме очаквали повече чувствителност от тяхна страна. Смятаме, че това ще навреди на духи на възпоменанията този уикенд", заяви говорителят на полското външно министерство Марчин Босацки пред полската телевизия TVP Info. Андрей Евсеенко, говорител на губернатора на Смоленск заяви, че Полша предварително се е съгласила със снемането на оригиналната плоча и подмяната й с двуезична. Според него не е необходимо да се споменава Катин върху плоча на мястото на катастрофата. Оригиналът ще бъде прехвърлен в музея в Катин, посветен на масовото убийство от 1940.

Семействата на жертвите на самолетния инцидент са гневни от решението. Очаква се полският президент Бронислав Коморовски да повдигне въпроса пред руския си колега Дмитрий Медведев по време на срещата на двамата в Смоленск и Катин в понеделник. Около 1 000 демонстранти пред руското посолство в събота вечер размахваха полския национален флаг, наричайки руския премиер Владимир Путин "убиец", а полския премиер Доналд Туск "предател".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5322 |07.02.2011 Алио-Мари забъркана в скандал, искат оставката й . 1| 6650 |24.01.2011 Скандал в Близкия изток след публикации на „Ал Джазира“ . 2| 5107 |20.01.2011 Путин замесен в скандала с Берлускони . 12| 9018 |29.11.2010 Световен скандал: дипломатическо торнадо произведе WikiLeaks

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads