Реклама / Ads
0| 3374 |26.05.2021 СВЯТ

Списъци с ”опасни” ученици след стрелбата в Казан. Един от критериите – участие в протест за Навални

.
Източник: БГНЕС
Министерството на образованието и науката на област Мурманск възложи на регионалните образователни институции да изготвят списък на подозрителни ученици и възпитаници след стрелбата в казанско училище. Снимката на съответния документ е публикувана от медията Полярен ден 51 Мурманск. По-късно тя беше публикувана и от ръководителя на регионалния щаб на опозиционния политик Алексей Навални, Леонид Волков в Twitter.
 

Припомняме Ви, че нападението над гимназия №175 в Казан стана на 11 май. Организирано е от бивш ученик на училището, 19-годишният Ильназ Галявиев. В резултат на стрелбата девет души загинаха, седем от тях бяха деца, а ранени бяха 24 по последна информация. Започнато е дело за масово убийство.

 

Според документа Министерството на образованието изисква създаването на списък от студенти и възпитаници от 2018-2020 г., „склонни към нарушаване на дисциплината, проявяване на агресия, отправяне на заплахи срещу ученици и служители [на образователна институция] или постоянни конфликти с тях, носене на оръжия или предмети, подобни на оръжия, изразяване на мисли за самоубийство, и във връзка с които има съмнения за възможна подготовка за престъпления”.

 

В документа има линк към електронна таблица, в която трябва да се въведат данните. Волков отбеляза, че линкътсъдържа формуляр на Microsoft Excel, до който има достъп абсолютно всеки.

 

Журналистите на руската медия Медуза успяха да отворят конкретната таблица. Тя съдържа имената и фамилиите, датите на раждане, номерата на образователните институции и имената на класове или образователни групи на „подозрителните“ ученици от Мурманск и други градове на Мурманска област. Таблицата също така съдържа телефонните номера на учениците, връзки към техните страници във ВКонтакте, информация за родителите и обосновката за включването им в списъка.

 

Например „склонен към отмъщение, „нецензурен език“, „заплаха за връстниците“, „редовна употреба на енергийни напитки“, „участник в акция в подкрепа на Навални“, „обича огнестрелни оръжия, „противопоставя се на руското законодателство".

 

Най-малкото дете, чиито данни Медуза намери в таблицата, е в първи клас.

 

Малко след публикуването на документа, с линк към електронната таблица, Волков съобщи, че формулярът вече не е достъпен.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3209 |19.05.2021 Награда за смелост за ученици и учители след нападението в казанското училище . 1| 6530 |24.09.2020 Лекари, учители и ученици протестират в Гърция заради коронавируса . 1| 6534 |07.07.2020 Автобус с ученици потъна в китайско езеро. Загинаха 21 души . 0| 4144 |25.05.2019 Най-малко 19 ученици са загинали при пожар в Индия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads