Реклама / Ads
0| 3591 |11.10.2018 СВЯТ

Стачка заради опасения от приватизация на Акропола, Партенона и храма на Атина в Гърция затвориха обектите за туристи

.
Акропола в Атина.
Стачка на служителите от Министерството на културата на Гърция затвори древния Акропол в столицата Атина. Опасенията им са, че правителството ще приватизира обекта. Правителството орича.
 

Археологически обекти и няколко музея бяха затворени в знак на протест, включително хълма Акропола и Партенона, руините на древен гръцки храм на богинята Атина на върха на хълма, който гледа към столицата.  Акропола е най-популярната атракция на Гърция. Стачката остави дълга опашка от туристи пред портите на културната забележителност, съобщава ”Ройтерс”.

 

Служителите от Министерството на културата обявиха 24-часовата стачка, защото се опасяват, че някои от забележителностите на Гърция ще бъдат включени в активи, които ще бъдат приватизирани. Правителството е отрекло да има такива намерения.

 

"Разочаровани сме. Ние сме тук само един ден и няма да можем да посетим Акропола", заяви германският държавен служител Александър Валтер, който е на екскурзия в Атина, на няколко метра от портите му, където протестиращите са държали плакат, на който пише "НЕ Е ЗА ПРОДАН".

 

Няколко десетки служители на МК са държали транспаранти, на които пише: "Археологическата култура на страната не е за продан".

Стачкуващите настояват правителството да обяви кои културни обекти се обмисля да бъдат включени в списъка с активите за продажба и какво би означавала една евентуална продажба.

"Не знаем кои паметници и кои музеи са в списъка", изтъкна шефът на техния синдикат Стаматия Маркету.

 

Финансовото министерство на Гърция заяви в сряда, че археологическите и историческите обекти, паметниците и музеите са извадени от активите, които ще бъдат приватизирани или ще бъдат отдадени за частно управление. Културното министерство също отрече това.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3774 |05.10.2018 Юнкер с опасения за нови военни конфликти в Западните Балкани ако не влязат в ЕС . 0| 3629 |05.10.2018 Отличиха двама с Нобеловата награда за мир заради борбата им със сексуалното насилие . 0| 4112 |28.09.2018 Белгия с жалба срещу Гугъл заради карти на стратегически обекти . 0| 3883 |24.09.2018 Заради бурята възрастна жена загина, а дете е ранено в Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads