Реклама / Ads
1| 3658 |15.08.2021 СВЯТ

Талибаните влязоха в Кабул и превзеха властта /обобщение/

.
Напрежението достигна и Кабул
Талибаните са все по-близо до осъществяването на военен преврат в Афганистан. Те поеха контрола над всички ключови градове, а вътрешното министерство, цитирано от ”Ройтерс” съобщи, че талибаните навлизат в столицата Кабул от всички страни.
 

А "Франс прес" цитира техен лидер, според който на бойците е наредено да останат на входовете на афганистанската столица и да не влизат в града.

Местни жители, цитирани от агенцията обаче потвърждават мирното навлизане на силите на талибаните в някои предградия на афганистанската столица. 

"Не искаме нито един невинен афганистански цивилен да бъде ранен или убит, докато поемаме властта, но не сме обявили прекратяване на огъня", е заявил представител на талибаните пред "Ройтерс".

 

 Лидерът на талибаните в Доха е наредил на бойците да се въздържат от насилие в Кабул и да позволят безопасното преминаване на всеки, които иска да напусне града и е поискал жените да се отправят към защитени зони. Говорител на талибаните е заявил, че няма да има отмъщение срещу никого и на служещите на правителството и военните ще бъде простено. Той също така призова цивилните да останат в страната и да не напускат от страх. По-рано през деня пред банките в Кабул имаше стотици хора.

В Афганистан ще има мирно предаване на властта. Това е заявил вътрешният министър на страната, цитиран от Ройтерс. Той допълва, че столицата Кабул, която е обградена от силите на талибаните, няма да бъде атакувана. 

 

Президентът на Афганистан Ашраф Гани провежда спешни разговори със Залмай Халилзад - специален пратеник на САЩ в страната и представители на НАТО, след като информационните агенции съобщиха по-рано, че талибаните навлизат в столицата Кабул. 

Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство съобщи, че работи за сигурността на служителите си и британските граждани, които да напуснат Афганистан.

 

Русия обаче не планира да евакуира посолството си в Кабул. Това е заявил представител на руското външно министерство пред агенция Интерфакс. По думите му той е в "пряк контакт" с посланика на Москва в Кабул и служителите на руското посолство продължават да работят спокойно. Според "РИА Новоски" Русия е сред страните, получили уверения от талибаните, че посолствата им ще бъдат в безопасност. САЩ и други страни обаче евакуират гражданите си. Планирана е спешна среща на ООН за Афганистан, твърдят още от руската страна. 

 

Основните членове на американското посолство работят от летището в Кабул, е заявил служител на американското правителство, цитиран от Ройтес. А представител на НАТО е съобщил, че няколко служители на Европейския съюз са били изтеглени на безопасно, тайно място в столицата, уточни БНР.

 

Пакистан е затворил един граничен пункт с Афганистан, тъй като Афганистанската страна е под контрола на талибаните, пък написа вътрешното министерство на Пакистан.

Кризата в Афганистан и действията на Беларус потвърждават нуждата от бързата реорганизация на правилата за миграция и получаване на убежище в Европейския съюз, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас. Много страни членки на блока са притеснени, че развитието на ситуаицята в Афганистан може да предизвика повторение на миграционната криза в Европа от 2015-а и 2016-а г., когато на континента пристигнаха над един милион души, пише "Ройтрес". 

 

Ръководител на преходното правителство на Афганистан най-вероятно ще бъде бившият вътрешен министър и посланик в Германия Али Ахмад Джалали. От "Ройтерс" той се описва и като част от академичната общност в САЩ. 


В президентския дворец в Кабул се провеждат преговори по предаването на властта на талибаните. Очаква се президента Ашраф Гани да напусне кабинета си през следващите няколко часа. Някои медии пишат, че афганистанските власти са решили да приемат условията, предложени от талибаните, като смяната на властта да стане мирно, без щурмуване на Кабул.

 

Представител на талибаните е заявил, че чужденците в афганистанската столица трябва да напуснат, ако желаят или през следващите дни да регистрират присъствието си при администрацията на талибаните, която ще бъде утвърдена.


Летището в Кабул работи, въпреки че градът е обграден от силите на талибаните. Няма да бъде преустановявана работата и на болниците и спешните служби. На полицаите и военните е разрешено да се приберат у дома. 


Междувременно стана ясно, че Албания е приела американско искане временно да приема афганистански бежанци, които искат да получат визи, за да влязат в САЩ. 

 

Британското правителство информира афганистанските студенти, на които бяха предложени стипендии за обучение във Великобритания през новата учебна година, че няма да могат да заемат местата си поради невъзможност да бъдат уредени техните документи от посолството в Кабул на фона на тревожната обстановка в страната.

Престижните стипендии „Чевенинг“ се присъждат на лица с доказан лидерски потенциал и богат академичен опит от страни от цял свят, но тази година афганистанските студенти няма да са сред тях.

 

От британското външно министерство съобщиха, че ситуацията в Афганистан е такава, че посолството в Кабул няма да може да им издаде необходимите документи и визи.

Очаква се посланикът и целият персонал да бъдат евакуирани. Решението на Форин офис бе критикувано от двама бивши министри на консерваторите. Дейвид Лидингтън написа в Туитър, че „това е погрешно от морална гледна точка и против интересите на Великобритания“.  

 

Лидингтън допълва, че се надява премиерът Борис Джонсън и външният министър Доминик Рааб да преразгледат спешно взетото решение. Бившият министър за международно развитие Рори Стюърт каза, че е голямо разочарование, че не може да бъде решен въпроса с издаването на визи за студентите.

 

Междувременно бившият командващ британските въоръжени сили генерал Ричард Барънс предупреди, че изтеглянето на войските на съюзниците от Афганистан е било стратегическа грешка, която ще доведе до възраждането на тероризма.

 

Междувременно, германското външно министерство съобщи, че затваря посолството си и призова отново германските граждани да напуснат Афганистан.

Испания заяви, че е готова да евакуира дипломатите си от столицата Кабул.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3325 |15.08.2021 Талибаните превзеха Джалалабад . 0| 3449 |12.08.2021 Гореща точка: Афганистан. Талибаните настъпват към Кабул . 0| 2950 |12.08.2021 Талибаните превзеха стратегическия афганистански град Газни . 1| 3397 |10.08.2021 65% от територията на Афганистан вече са под контрол на талибаните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads