Реклама / Ads
4| 5373 |22.06.2016 СВЯТ

Започват съдебни гонения срещу 152 турски депутати

.
Реджеп Тайип Ердоган
Турските съдебни власти започнаха процедурата по съдебно преследване на турски депутати.
 

Това стана възможно, след като турският парламент гласува предложения от управляваща Партия на справедливостта и развитието законопроект за отнемане на депутатски имунитет, който практически позволява съденето на народните представители. "За" закона гласуваха и депутатите от две опозиционни партии в парламента. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган одобри закона и той влезе в действие, съобщи БНР.

 

Предвижда се да бъдат заведени съдебни дела срещу 152 депутати, което е малко под една трета от състава на парламента. Обвиненията са различни. Болшинството са срещу депутатите от прокюрдската Партия на демократичните народи, които са обвинявани в обвързаност с кюрдската работническа партия ПКК която е обявена за терористична организация.

 

Смята се, че законът е приет именно за да стане възможно съденето на кюрдските депутати и евентуалното им отстраняване от парламента.

 

Първите призовки за явяване пред съдебните органи са били изпратени на редица кюрдски депутати, но никой не се е явил до този момент. Очаква се те да представят обща защита пред съдебните власти, чийто лайтмотив да бъде "ние сме избрани от народа и само той може да ни съди".

 

Интересното е, че сред депутатите, срещу които ще започнесъдебно преследване, са и опозиционните лидери Кемал Кълъчдароглу и Девлет Бахчели, но обвиненията срещу тях са за действия и изявления, нанасящи вреди на държавата и правителството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4594 |13.06.2016 НАТО праща 4 батальона в Полша и балтийските страни срещу Русия . 0| 4491 |13.06.2016 Германски депутат от турски произход поиска забрана за Ердоган да влиза в Германия . 0| 4216 |02.05.2016 Депутатите от турския парламент се сбиха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads