Реклама / Ads
6| 4019 |27.03.2023 СВЯТ

Зеленски: Контранастъплението на Украйна не може да започне без още западни оръжия

.
Володимир Зеленски
Президентът Володимир Зеленски каза, че контранастъплението на Украйна срещу Русия не може да започне, докато западните съюзници не изпратят повече военна подкрепа, предаде Би Би Си.
 

Той заяви пред японски вестник, че няма да изпрати войските си на фронтовата линия без повече танкове, артилерия и ракетни установки "Химарс".


В интервю за Yomiuri Shimbun той каза, че ситуацията в Източна Украйна "не е добра". "Чакаме да пристигнат боеприпаси от нашите партньори", допълни Зеленски.


На въпрос за очакваната контраофанзива той отбеляза: "Все още не можем да започнем, не можем да изпратим нашите смели войници на фронтовата линия без танкове, артилерия и ракети с голям обсег."

 

От няколко седмици се говори, че Украйна ще започне пролетна офанзива срещу руските сили. Украински командири намекнаха, че това може би предстои. Олександр Сирский, командир на сухопътните сили на Украйна, каза тази седмица, че може да се случи "много скоро".


Някои анализатори посочват, че украинската армия обсъжда идеята за контранастъпление, за да обърка руснаците.


Други смятат, че контраофанзива е възможна скоро. Американският Институт за изследване на войната миналата седмица предположи, че руската офанзива губи инерция, и заключи: "Следователно Украйна е в добра позиция да си върне инициативата и да започне контраофанзиви в критични сектори на сегашния фронтова линия."


Президентът Зеленски обаче е по-песимистично настроен. Той често е предупреждавал, че войната може да се проточи с години, освен ако западните съюзници не ускорят доставката на оръжия. Но това е първият път, когато той действително казва, че самата контраофанзива може да се забави поради липсата на западно оборудване.
Съюзниците на Украйна обещаха повече танкове, артилерия и ракетни системи с по-голям обсег. Но някои страни срещат трудности да изпълнят това, което са обещали, докато на други им отнема повече време от очакваното, за да доставят оборудването в Украйна.


Западни представители казват, че военната подкрепа пристига, но признават, че обучението и планирането отнемат време. Те също така посочват други фактори, като например калния терен, който затруднява маневрите на всяка армия.


Междувременно министерството на отбраната призова хората да спрат да обсъждат потенциални планове за контраофанзива.


Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр заяви в социалните мрежи, че само трима души имат право да разкриват публично военни планове - президентът, министърът на отбраната и главнокомандващият.

 

Междувременно украински екипажи завършиха обучението си на танкове "Чалънджър 2" (Challenger 2) във Великобритания и се завърнаха у дома, за да продължат борбата срещу руската инвазия, предаде ДПА, цитирана от БТА.


Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че украинските войници "се завръщат в родината си по-добре екипирани, но с не по-малка опасност".


Членове на въоръжените сили на Киев заминаха за Великобритания, след като през януари британският премиер Риши Сунак обяви, че Обединеното кралство ще изпрати 14 танка "Чалънджър 2", за да помогне за изтласкването на нашествениците на Кремъл от Украйна.
Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че обучението е приключило, след като британски военни служители прекараха няколко седмици в инструктиране на украинския персонал как да работи с танковете. Инструкциите включваха как да командват, управляват и работят заедно като екипаж на танк "Чалънджър 2" и как ефективно да идентифицират и поразяват цели, заяви министерството.


Украинските военни ще се завърнат със западните танкове навреме за пролетната контраофанзива на Киев, за която се твърди, че се подготвя.


При положение че САЩ предоставят танкове "Ейбрамс", а Германия и други европейски съюзници - танкове "Леопард 2", се очаква във всеки удар по руските линии да участват западните танкове, обслужвани от киевските сили, отбелязва ДПА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4080 |18.03.2023 Украйна свали 11 дрона камикадзе ”Шахид” . 0| 3180 |03.03.2023 САЩ и Украйна обсъдиха сътрудничеството в ядрената индустрия . 12| 3795 |28.02.2023 Украйна очаква масирано руско настъпление в края на март . 16| 4556 |17.02.2023 Британското разузнаване: Убитите или ранени в Украйна руснаци са от 175 до 200 хил.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads