Реклама / Ads
22| 11969 |10.02.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

С 8,7 млн милостиня властта прикрива гепене на 500 млн в съмнителен проект

.
500 милиона от джоба на българите ще бъдат измъкнати и налети в съмнителен проект за водоснабдяване на Пловдив. Става дума за спорна идея да се докарва питейна вода за втория град в България и още 28 села край него, на стойност половин милиард. Според експертът доц. Галя Бърдарска реализацията на подобно нещо е напълно излишно и абсурдно скъпо.
 

Днес в Пловдив, без много шум, ще бъде проведен Експертен съвет, в който участват представители на 30 институции, сред които пет министерства и техните регионални структури, „НЕК“ ЕАД, както и засегнатите общини. Запознати с колосалната далавера са убедени, че е разпоредено от най-високо място да се даде „зелена светлина“ на проекта. Той ще се реализира от израелска фирма, която щяла да осигури надеждно водохващане от каскадата „Доспат-Въча“, собственост на НЕК. След политико/дипломатически натиск израелците се оказват победители в меко казано странно проведен конкурс. Експерти продължават да твърдят, че всичките 4 предложени точки за водохващане са неподходящи. Някога идеята е била да се осигури чрез подобен проект питейна вода за Хасково, където от десетилетия пият вода с уран. Но сегашното предложение обаче не включва Хасково, а е само за Пловдив, каквато нужда няма. При това на цени, сравними с тези на диамантената борса в Амстердам… Затова има съмнения, че зад грижата за питейна вода, се крият съвсем други намерения.

 

Нито премиер, нито министри, нито ГЕРБ-управата в Пловдив обелват дума за днешното решение да се похарчи половин милиард народна пара за остро критикуван проект. Което вони на корупция от километри.

От джипката се хвърлят левчета за пенсионери и бедни, а простата сметка показва, че въпросният половин милиард би осигурил не по 50, а по 217 лева на 2,3 милиона нуждаещи се българи.

 

За да се скрие поредното „изразходване“ на стотици милиони „в името на народа“, държавната машина спуска правилните новини към проправителствените медии. Затова от сутринта в сряда ни заливат информации и репортажи от Кюстендил, където било решено хората да са с маски и по улиците.

 

Гранде "новина" е и, че външният министър Захариева изрекла поредното дъра-бъра за Северна Македония...

 

В 11 часа обаче вече друга супер информация оглавява класацията на медиите-ибрици: Борисов отпуснал 8,7 млн лева на 8 общини. Страхотен жест, тръбят ерихонските тръби на властта. 8,7 млн като подаяние срещу половин милиард в съмнителен проект! Както обикновено Борисов с чужда пита помен прави.

 

Фрог нюз

 

П.П. Новините ни съобщават също за разкрита ферма за производство на крипто валута. Разкрита е случайно, по сигнал от граждани. Захранването е ставало с кабел от трафопост, което е незаконно. Нарушителите могат да получат до 7 г. затвор и глоба от 15 хил лева. Колко трябва да получат престъпниците, които със спорен проект измъкват половин милиард от хазната?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6146 |28.01.2021 Благовест Кирилов: Властта да включи бизнеса в създаването на е-правителство . 17| 12503 |24.01.2021 Експерт за Фрог: Kомплекс ”Червено знаме” бе построен за 1 млн., сега властта иска 240 млн. лв. да го възстанови . 71| 13538 |04.01.2021 Васил Филипов за Фрог: За Турски поток да се потърси отговорност от властта за милиардните инвестиции . 5| 7056 |18.11.2020 Крум Зарков: Бюджетът за антиковид е равносметката за четири години бездействие на властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads