Реклама / Ads
1| 6869 |17.04.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

8 грешки, които не бива да правите, ако държите на приятелите си

.
Имате приятели, проверени във времето, с които винаги сте се подкрепяли взаимно и самата идея, че е възможно в един момент да спрете да се виждате и да си говорите ви се струва направо абсурдна.
 

Колкото силно и истинско да е едно приятелство обаче, има няколко неща, които могат ако не да го прекъснат изцяло, то поне толкова да го вгорчат, че всеки път, щом видите приятеля си, у вас да се надига непреодолим гняв и огромно разочарование.

 

8 неща, които не бива да правите, ако държите на приятелите си

 

Не давайте пари назаем


Най-бързо (и сигурно) можете да развалите едно дългогодишно приятелство, ако дадете пари назаем. Ще кажете, че приятелите са за това, да си помагат не само емоционално, но и финансово, ако се налага.

 

Но я кажете чували ли сте израза „чисти сметки, добри приятели”? Помислете добре защо този израз е толкова популярен. Може би защото е верен?

 

В момента, в който дадете пари на заем на приятел, слагате началото на края на приятелството ви. Как така? Да, вие давате назаем, защото държите на приятеля си и искате да му помогнете. Но в момента, в който приятеля ви не успее да ви върне парите, у вас (дори без да искате) започва да се надига притеснение и негодувание, което се увеличава с всеки ден, в който парите ви се бавят. От друга страна, приятеля, който е поискал заема с всеки ден се чувства все по-гузно, че е обещал да върне заема, а не може. Започва да ви отбягва, защото се чувства виновен пред вас, а вие се ядосвате от това и негодуванието ви се превръща в гняв.

 

Дори и след време да си върнете парите, приятелството ви вече никога няма да е същото.

 

Затова, ако не искате да развалите старото си (и ценно) приятелство, насочете приятеля си към някоя кредитна компания като MiniZaem.bg. Дори и в началото приятеля ви да не разбере правилно вашите подбуди, много скоро ще му стане ясно защо сте постъпили така. Взимайки бърз кредит от кредитна компания, той няма да се чувства гузен пред вас, вие няма да сте му ядосани и приятелството ви ще продължи.

 

Не правете бизнес с приятел


Няма такова нещо като общ бизнес с приятел. Колкото и силно да си вярвате, колкото и еднакво да мислите и колкото и добре да тръгне работата ви в началото, винаги идва момент, в който се проявяват различия в мненията и вижданията. Ако си направите труда да потърсите малко повече информация ще видите, че 8 от 10 фирми, които са създадени от приятели се разпадат до година. Ако не искате вашето приятелство да завърши с грозни сцени, по-добре всеки да гради бизнеса си сам и да запазите приятелството си още дълги години.

 

Не отнемайте половинката на приятеля си


Това си го знаете, но да кажем и ние. Каквото и да правите, каквито и чувства да се появяват у вас, никога не се опитвайте да отнемете партньора/ката на приятел. Това е възможно най-прекия и бърз начин да приключите едно дълго приятелство.

 

Не наемайте на работа приятел


Ако приятеля ви има нужда от помощ за намирането на работа, помогнете му като го препоръчате другаде, но в никакъв случай не го наемайте самите вие. Направите ли го, чакайте проблеми. И не го казваме, за да ви плашим, а просто защото такава е човешката природа. В началото всичко ще върви добре, но когато се наложи да му поставите задача или да го критикувате за нещо, на вас ще ви е неудобно да го направите, а направите ли го, той ще се почувства наранен и обиден… и това ще изнерви обстановката в офиса, лека-полека ще обтегне отношенията и дългогодишното ви приятелство ще остане в миналото.

 

Не смесвайте бизнес отношенията с приятелските


Често се случва, в началото започнали като бизнес отношения да се превърнат в приятелства и в това няма нищо лошо. Лошото идва, когато дистанцията толкова се скъси, че идва момент, в който ви е трудно да изкажете недоволство от работата на приятеля си, за да не нараните чувствата му. Също като в предходната точка и в този случай приятелството ще ви попречи да си вършите работата и ефектът ще е двоен - ще изгубите и приятел, и бизнес партньор. Затова, нека бизнес отношенията да си останат бизнес отношения, а приятелските - приятелски.

 

Не ставайте гарант на приятел


Отново се връщаме на парите, защото в крайна сметка се оказва, че това е най-големия разрушител на приятелства. Колкото и настоятелен да е приятелят ви и да ви моли да му станете поръчител за кредит, не се съгласявайте. Направите ли го, всеки месец ще се чудите дали приятеля ви ще направи вноската си навреме, дали няма да спре да плаща кредита и т. н. и това ще ви накара да се чувствате наистина зле. А ако наистина той/тя ви не успява с вноските и се налага вие да плащате заради него/нея, тогава знаете… с приятелството ви е свършено завинаги.

 

Не ходете заедно на пазар


Доказан факт е, че при такива общи дейности винаги има недоволни. Ако искате наистина да си напазарувате, а не да обикаляте цял ден безцелно из мола, по-добре го направете сами, за да не се дразните, че сте искали да си купите нещо, но не сте успели, защото приятеля ви е завел на съвсем друго място, за да свърши своята работа, а за вас не е останало време да свършите своята.

 

С почивките е същата работа, особено ако сте по-голяма група. Всяка двойка има свои разбирания за добро изкарване на почивката, и това в крайна сметка изнервя цялата обстановка. За да не се стигне до караници и сръдни, по-добре излизайте заедно на вечери, кино, театър, направете си пикник или изкарайте един уикенд заедно на някоя вила на морето или планината, но не планирайте дълги почивки заедно.

 

Не работете за приятел


Няма нещо, което ще развали приятелството по-лесно от това да работите за приятел. През цялото време ще се чувствате зле, че приятеля ви е шеф, ще се чувствате зле и че колегите ви гледат накриво, защото си мислят, че сте с привилегии. А представяте ли си, как след като работите за приятел и сте му подчинен после да сядате на масата заедно и си говорите като едно време? Е, няма как да стане това и можете да кажете сбогом или на работата или на приятелството си.

 

Приятелството е едно от най-ценните неща на този свят, но за съжаление се губи най-бързо и лесно, когато между двама дългогодишни приятели се намесят емоциите и най-вече парите.

 

Ако не искате да губите приятели, не давайте и не искайте пари назаем. По-добре потърсете кредит от някоя небанкова финансова организация като Мини Заем и запазете приятелите си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7121 |23.02.2018 ”ИНЕРКОМ” подписа договор за придобиването на всички активи на ЧЕЗ, A. С. в България . 3| 12845 |13.11.2017 Развенчаване на „разбивачите“ на митове за търговските вериги . 2| 8679 |11.11.2017 Седем схеми, по които се ограбват активите на КТБ . 0| 5254 |13.08.2017 Работодателски организации: Не убивайте „Дунарит”!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads