Реклама / Ads
0| 4661 |15.03.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ангелов иска карантина за пристигащите от Африка, туроператорите протестират

.
Туроператорите ще обжалват заповедта и мотивите на здравния министър проф. Костадин Ангелов за наложената задължителна карантина за пристигащите българи от Африка и в частност за Египет, Тунис и Мароко.
 

Това обяви Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение бъдеще за туризма", предава TravelNews.

 

За трите страни има планирани над 50 полета до края на март и април, като повечето са пълни и трябва да бъдат връщани парите на клиентите, а средствата вече са отишли към хотелите и авиокомпаниите.

 

„Нямаме претенции за карантината от Занзибар и Танзания, но не виждаме логика за останалите три страни. Настояваме заповедта да бъде коригирана и да бъдат изброени опасните страни в Африка, в които има случаи на южноафриканския и нигерийския щам на COVID-19“, каза Илиева.

 

Само преди два дни туроператори изразиха недоволството си от решението на здравните власти да наложат карантина за завръщащите се от Занзибар туристи.

 

Браншът на туроператорите се съмнява още в изнесените данни за заразени, пристигнали от Занзибар.

 

„До момента са пътували до там с чартъри над 1200 българи. Искаме да ни посочат в кой полет са намерени пътниците, защото като туроператори и авиокомпании не сме информирани за положителни тестове“, посочи Илиева. Според нея няма карантиниран екипаж на завърналите се самолети от Занзибар, каквито са здравните изисквания.

 

Междувременно излязоха и мотивите към заповедта на министър Ангелов във връзка с налагането на карантина за пристигащите от Африка.

 

„По данни на Световна здравна организация, над 2,7 милиона нови случая на COVID-19 са докладвани през последната седмица (1-7.03.2021 г.), като се отчита 2% увеличение спрямо предходната седмица. Нарастването се дължи на следните отчетени подеми - Източно Средиземноморие - 10%, Африкански регион - 10% и Европейски регион - 4%, като в следните региони се отчита спад: Панамерикански регион -2%, Югоизточна Азия - 2% и Западен Тихоокеански регион - 6%.“

 

„За недопускане на територията на страната на вирусни варианти с неблагоприятно протичане и натрупани данни за избягване на естествен и изкуствено придобит имунитет препоръчвам всички лица, на които е допуснато влизане в Република България и пристигат с начална точка на отпътуване африканска държава или територия да подлежат на задължителна 10-дневна карантина, преустановяването на която се извършва с изтичане на нейния срок и отрицателен резултат от проведен PCR тест на 10-тия ден“, пише като мотиви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В тях няма никакви данни и статистика, на които да се базира налагането на задължителна карантина за Египет, Тунис и Мароко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5314 |14.03.2021 Туроператорите сърдити заради карантината за завръщащи се от Африка . 8| 4902 |17.02.2021 Манолова към КЕВР: Не допускайте увеличение на тока, както иска НЕК, намалете цената . 4| 5193 |26.01.2021 Д-р Асен Ангелов: При работа вкъщи трябва сами да си налагаме ефективна почивка . 17| 12525 |24.01.2021 Експерт за Фрог: Kомплекс ”Червено знаме” бе построен за 1 млн., сега властта иска 240 млн. лв. да го възстанови

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads