Реклама / Ads
3| 4971 |10.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България сред най-застрашените от кризата

.
Според Световната банка дълговата криза в Европа създава нови пречки за икономическо възстановяване, като рисковете в Източна Европа са особено високи. България, Румъния, Албания и Сърбия са посочени като най-застрашени.
 

До този извод Световната банка е стигнала сред като ревизира прогнозата си за световната икономика през 2010,  съобщава радио Deutsche Welle.

Според институцията ръстът на световната икономика тази година ще бъде по-висок от предвиждания доскоро. Въпреки това някои държави може да претърпят повторна рецесия. През януари банката предвиди 2.7 процента световен икономически растеж през 2010 година. Ревизираната цифра е 3.3 процента. Главният двигател на по-високия ръст идва от развиващите се държави. С изключение на Източна Европа и Централна Азия развиващите се региони ще отбележат растеж над 6 процента през тази и следващите няколко години. В същото време тази година икономическият ръст на развитите държави ще бъде само 2.1 до 2.3 процента. Това развитие не е достатъчно, за да неутрализира ефекта от свиването на икономиките през 2009 година (за развитите държави то беше 3.3. процента).

Възстановяването се сблъсква със сериозни бариери, казва в прогнозата си Световната банка, като главните са намалените световни капиталови потоци и високата безработица. И въпреки че засега дълговата криза в Европа е под контрол, високите суверенни дългове за продължителен период от време могат да направят кредитирането по-скъпо, да подтиснат инвестициите и да се отразят негативно дори върху растежа в развиващите се региони; върху техния растеж се крепи световното възстановяване. Добра новина е нарастването на търговския обмен, който, според банката, ще стигне 21 процента тази година. Но почти половината от потребителското търсене през 2010-2012 година идва от развиващите се държави.

Световната банка смята, че усилията на МВФ и на европейските институции да възпрат потенциални фалити и разпростирането на дълговата криза вероятно ще имат успех. Но независимо от това какъв ще е изходът от дълговата криза в Европа, повторна криза не може да бъде изключена в някои държави от развиваща се Европа и Централна Азия, смята експертът по макроикономика от Световната банка Андрю Бърнс. Това се отнася най-вече до държавите, където броят на просрочените плащания по заемите расте и застрашава банковия сектор.

Според Световната банка най-голям е рискът за държавите, чиито банкови сектори са тясно обвързани със задлъжнелите Гърция и Италия. Албания, България, Румъния и Сърбия са цитирани като най-застрашени. Ръстът в Източна Европа и Централна Азия според банката ще бъде 4.1 процента тази година. Но този ръст се дължи главно на силните икономики на Турция и Русия. В повечето от държавите от региона ръстът ще е много слаб или негативен.

Дори предвиденият растеж от 4.1 процента е с 3 процента под нивото на предкризисния икономически ръст, се казва в доклада цитиран от "Дойче Веле". Пресъхването на финансовите потоци към региона продължава да е задържащ фактор за икономиката. Капиталовите потоци към региона са намалели с две трети в сравнение с 2008 година. С около 20 процента са намалели дори частните парични преводи от работещите в чужбина. Продължава и високата безработица, сочат данни на Световната банка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7363 |09.06.2010 Л. Христов: Кредитите в България са менте . 0| 4927 |03.06.2010 България се възстановява, но рисковете остават . 5| 5327 |27.05.2010 Скоро България ще удари дъното, алармира Трайков . 2| 5277 |25.05.2010 България в топ 3 по евтини разговори в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads