Реклама / Ads
2| 6140 |14.01.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Български фирми в надпревара за "Южен поток"

.
11 дружества и консорциуми са заявили до този момент желание да участват в конкурса за участие в строителството на "Южен поток". Между тях има и български фирми, които се борят активно. От "Южен поток - България" обаче категорично отказват да назоват имената или произхода на кандидатите.
 

По същия начин реагират и от БЕХ, от където уточниха, че участниците в конкурса не са оповестяват, тъй като това може да създаде юридически проблеми, а и самите кандидати не са давали съгласието си имената им да бъдат съобщавани, информира в. Стандарт. Според източници, по-голямата част от 11-те кандидати са консорциуми.

Освен това почти във всички има както чуждестранни, така и български фирми. Причина за голямото количество обединения са високите изисквания, които бяха поставени още за първия етап от конкурса, който приключи в 16 ч миналия петък. В същото време обаче около 10-11 компании възнамеряват да обжалват сроковете на конкурса, твърдят други източници. Причината е в прекалено краткото време и почивните дни в Западна Европа, които не са позволили на тези кандидати да подготвят навреме своите документи за участие в конкурса.

В "Южен поток - България" вече са започнали да преглеждат постъпилите документи и да пресяват кандидатите дали отговарят на предварително обявените условия за участие в конкурса. Очаква се скоро да стане ясна и крайната дата, до която допуснатите до втория кръг ще могат да подадат офертите си за "извършване на работно проектиране, доставка на оборудване и материали, строително-монтажни дейности, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на преносен газопровод "Южен поток" на територията на България", каквато е поставената от проектната компания задача.

Миналата седмица министърът на икономиката Драгомир Стойнев той подчерта, че "Южен поток" е сред приоритетите на ведомството му за 2014 г. и на проекта се разчита изключително много за постигане на икономически растеж от над 2%, каквото е личното желание на Стойнев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6169 |28.09.2013 Папазов: Няма да се приватизират Български пощи . 1| 5494 |02.09.2013 Без съкращения в БДЖ и "Български пощи" . 3| 6879 |09.07.2013 Руски туроператори проплакаха от българските визи . 2| 8025 |19.06.2013 Рокади в ръководството на Български енергиен холдинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads