Реклама / Ads
5| 16690 |26.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

І блок на АЕЦ "Белене" тръгва през 2016 г.?

.
От руска страна направили много компромиси по проекта АЕЦ „Белене”, съобщи генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом” Сергей Кириенко.
 

Продължават преговорите за цената на АЕЦ „Белене”
. Това съобщи пред български журналисти в Москва генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом” Сергей Кириенко, съобщава Агенция „Фокус”. Кириенко посочи, че следващата седмица ще посети София, където се очаква преговорите да приключат и да може да посочи точна цифра. В момента фиксираната цена е 6,4 млрд. евро, уточни той. „Ние сме готови по този проект да работим с невисока рентабилност, но ще е мъчно да се изостави, защото в момента в света няма друга такава централа, която да е в такава висока степен на готовност и толкова бързо да може да се изгради”, допълни Сергей Кириенко. Той посочи, че площадката за АЕЦ „Белене” е готова, проектът е изцяло готов, минал е експертиза и от страна на българските, и от страна на руските и европейските органи.

Руската корпорация и европейските й партньори през цялото време са произвеждали необходимото оборудване
и първият комплект за централата може да бъде доставен още следващата година. По думите на Кириенко ако септември месец 2010 г. се сложи първият бетон, то първият блок ще бъде пуснат през 2016 г. Според Сергей Кириенко проектът е много добър и той е убеден в рентабилността на проекта. Руската корпорация е готова на 100 % да стане акционер. „Ние не можем да паднем под минималното ниво на рентабилност, защото ние понасяме върху себе си рисковете, свързани с българските изпълнители и европейските партньори, на които и досега сме плащали по актуални цени. Но ако загубим всякаква рентабилност, ние ще го изоставим”, каза още Кириенко. Той допълни, че от руска страна са направили много компромиси по проекта АЕЦ „Белене”. „Като се сравнят условията на действащите споразумения и това, на което се съгласяваме сега, разликата е като небето и земята”, допълни генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом” Сергей Кириенко.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5558 |23.11.2010 Австрийци с интерес към АЕЦ "Белене" . 1| 5724 |10.11.2010 Македония проявява интерес към АЕЦ "Белене"? . 8| 5468 |09.11.2010 Сърбите искат 5 на сто от АЕЦ "Белене" . 8| 5570 |02.11.2010 Борисов горещо подкрепи АЕЦ "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads