Реклама / Ads
0| 4414 |14.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Данъчни и полицаи ще дебнат феновете на AC/DC

.
Десетки инспектори на Националната агенция за приходите ще проверяват концерта на ACDC довечера. На входовете на националния стадион ще има съвместни екипи на НАП и полицията.
 

Служители на приходната агенция ще следят за броя на хората, които влизат, за истинността на билетите за вход и за отчитането на приходите от концерта.

Ще бъдат проверявани и амбулантните търговци, които на подобни събития продават сувенири, чадъри, напитки, храна или други дребни вещи.

Много от служителите на НАП, които лично са закупили билети за концерта, сами са изявили желание освен да се насладят на шоуто на легендарната група, но и да направят проверка за това дали се спазват изискванията за продажби и отчитане на оборотите.

Припомняме, през декември 2009 г. НАП започна проверки на 13 организатори на концерти на световни звезди в България.

Тогава стана ясно, че организаторите не начисляват и внасят в бюджета дължимия данък, въпреки, че българският Закон за данъците върху доходите на физическите лица изисква да се удържат 10 % от възнаграждението на всеки чуждестранен изпълнител, който пее в България, независимо от това дали хонорарът му е изплатен лично или чрез посредническа фирма.

По този повод в момента текат ревизии на промоутърските компании, като по предварителна информация укритите данъци са за стотици хиляди лева.

Преди няколко месеца изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов предупреди, че данъчни инспектори ще следят организирането на концертите на ACDC, Елтън Джон и на останалите световни звезди.

Проверките няма да попречат на провеждането на концерта, нито ще създадат неудобства за феновете. Просто искаме да сме сигурни, че данъчните изисквания ще бъдат спазени. Аз също ще съм на стадиона, защото много харесвам ACDC, каза директорът на НАП.

Стефанов заяви и още един интересен факт - трима души у нас са посочили в данъчните си декларации, че имат да довнасят над 1 млн. лв. данък, което означава, че са декларирали годишен доход от над 10 млн. лв. През 2009 г. само един човек е посочил доходи над 10 млн. лв. в годишната си декларация.

Това съобщи изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов в интервю за национално радио по повод данъчната кампания. По думите му НАП отчита една успешна и спокойна кампания, която приключи на 30 април без опашки в офисите на агенцията в цялата страна.

Една пета от декларациите за облагане на доходите са подадени по пощата с обратна разписка или в някои от пощенските станции срещу входящ номер. Към 30 април 2010 г. са приети общо 530 000 формуляри на физически лица, а за същия период на миналата година подадените декларации са били 517 000 или само с 13 хиляди по-малко от тази година.

По думите на изпълнителния директор над три пъти са нараснали и декларираните доходи от наем през 2010 г. През тази година приходите от наем, които са посочени в декларациите на физическите лица са в размер на 185 млн. лв.

По повод на съвместната акцията на НАП, МВР и ДАНС, която се провежда в момента, Красимир Стефанов зави, че престъпната група е ощетила бюджета с милиони ревове.

Според него т. нар „дедесари" са използвала класически схеми за източване на хазната чрез покриване на ДДС за внасяне с фалшиви фактури и неправомерно възстановяване на данък от бюджета.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4758 |13.05.2010 100 хил. без данъчни декларации за доходите си . 5| 4925 |17.03.2010 И данъчните против мерките на кабинета . 0| 5107 |08.03.2010 Мошеници дебнат в нета доверчиви туристи . 1| 6122 |08.02.2010 НАП атакува нелоялни данъчни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads