Реклама / Ads
30| 5788 |14.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

С. Дянков: За радост не президентът решава социално-икономически въпроси

.
Симеон Дянков
Думите на Първанов за вдовишките пенсии са дискриминация, отсече Дянков. Вече поетапно можем да си позволим да вдигаме доходите, нещо, което другите страни не могат да си позволят, но ние - да, каза той.
 

Не е нужно да се говори, преди да се направят разчети, говорили сме със социалния министър, че по-добре е да направим работата с увеличението на пенсиите и заплатите, обяви по БНТ вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. На министър Младенов просто много му се искаше това да стане, затова говореше предварително, обясни Дянков. Увеличението на минималната работна заплата е възможно, но има технологичен процес и трябва да изслушаме работодатели и синдикати, за да има законово основание. Увеличението трябвало да стане наведнъж.

Увеличението на минималната работна заплата няма да увеличи сивата икономика
, по-слабите социално ще имат повече възможност за най-необходимите неща, увери Дянков.

В общините има около 25 до 30 000 души, които са на минимална работна заплата
, като се вдигне тя на 270 лв, хората ще спечелят, защото към тези пари ще се добавя и клас прослужени години и заплатите реално ще надхвърлят 300 лв. Това вече щяло да увеличи и потреблението, каза министърът. За големия бизнес това не било тема, защото там се плащали по-високи заплати.

Като цяло държавата ще спечели, но трябва да се мине през всички законови стъпки, повтори Дянков.

Все още няма последна дума за пенсиите, трябват ни още ден-два, за да довършим анализа, след това трябва да минем през тристранката. Фокусът е върху най-социално слабите; следим вдовишките пенсии, към 700 000 души получават такива пенсии, поетапно ще ги вдигаме, за да стигнем до 40% увеличение на тези пенсии и да ги удвоим, за да изпълним предизборното си обещание. За радост не президентът решава тази социално-икономическа политика, коментира думите на Г. Първанов, че не всички вдовци и вдовици имат еднаква нужда от увеличение. Това е дискриманция, отсече Дянков.

По-натам ще се вдигат и следващите най-ниски пенсии
, каза още министърът. На няколко стъпки щели да се вдигат и другите пенсии.

Вече сме 7-ми в Европа по растеж, идват резултатите, почваме да печелим от реформите, похвали се Дянков.

Преди около месец казах на Кр. Стефанов в НАП, че като приходи се върви добре, но контролът куца. Казах, че искам контролът да е такъв, че хората да виждат промяната, в противен случай ще си отидат всички, разказа Дянков. Той обеща още доста промени в НАП. Започнало се от София, защото се установило, че контролната дейност тук е най-слаба.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5165 |21.04.2011 Дянков: Скок на минималната заплата е “следващ въпрос” . 4| 5633 |17.04.2011 С. Дянков: В сделката за Белене защитаваме българските интереси . 5| 5446 |17.04.2011 С. Дянков: Данъчната ни система е нашата гордост . 22| 6169 |20.01.2011 С. Дянков: Реформите можеха да станат и преди, но не станаха, нали г-н Станишев?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads