Реклама / Ads
12| 5148 |21.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков: Скок на минималната заплата е “следващ въпрос”

.
Симеон Дянков
Изпълнението на бюджета за тази година върви „добре” и държавата е на „плюс” според данните за април. Дали това ще позволи увеличение на минималната работна заплата, това е „следващ въпрос”.
 

Това заяви днес финансовият министър Симеон Дянков, който получи подкрепата на 2/3 от идеите в Пакта за стабилност на финансовото министерство след втория кръг консултации с парламентарните сили по преработения вариант на документа.

Дянков съзнателно заобиколи срещата с БСП, защото не считал за полезни разговорите със социалистите. Но се видя със Синята коалиция, които по думите му, са единствените от партиите, с които е разговарял, които не подкрепят предложението му, залегнало в пакта - промените в преките данъци да се гласуват от парламента с мнозинство от 2/3 от всички депутати.

Има тяхната подкрепа вече по моментите за широко балансирания бюджет , каза Дянков и припомни, че това е обсъждано на експертно ниво през предходните седмици с представители на Синята коалиция, която е показала известна удовлетвореност от промените там. Това се отнася до широко балансиран бюджет с до 2 % дефицит без да има формула година за година, обясни параметрите финансовият министър.

Според него се е харесала и мярката за държавни разходи до 40 % от БВП и евросредствата. По думите на вицепремиера продължава убеждаването по мярката за 2/3 мнозинство за промени в преките данъци, където „трябва да има допълнителни анализи и убеждения“ защо това е важно.

По-трудна промяна в нивата на преките данъци, бюджетен дефицит не по-голям от 2% и държавни разходи до 40% от БВП и евросредствата, са разписани в преработения вариант на пакта. Две седмици ще са нужни на юристи на ведомството да довършат работата по пакта, а след това се очаква да бъде внесен от депутати от ГЕРБ като проект за промени в Конституцията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5625 |17.04.2011 С. Дянков: В сделката за Белене защитаваме българските интереси . 5| 5432 |17.04.2011 С. Дянков: Данъчната ни система е нашата гордост . 22| 6159 |20.01.2011 С. Дянков: Реформите можеха да станат и преди, но не станаха, нали г-н Станишев? . 10| 5353 |03.12.2010 Дянков не дава 13-та заплата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads