Реклама / Ads
0| 6498 |14.07.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Димитър Радев е новият управител на БНБ, ДПС напуснаха преди избора му

.
Димитър Радев е новият управител на БНБ. Радев бе предложен от ПГ на ГЕРБ. За него гласуваха 130 народни представители, 16 бяха против, а 34 се въздържаха.
 

Другите кандидати за поста бяха Бисер Манолов, бивш шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, предложен от РБ; икономистът Виктор Йоцов, номиниран от АБВ, и доц. Григорий Вазов, член на Надзорния съвет на "ДЗИ - Животозастраховане", предложен от Патриотичния фронт, пише Крос. бг.

 

„За" Бисер Манолов гласуваха 37 депутати, 18 бяха против, а 118 се въздържаха. За номинацията на Виктор Йоцов гласуваха 44 депутати, 28бяха против, а 104 се въздържаха. Кандидатурата на Григорий Вазов получи подкрепата на 4-ма депутати, 12 гласуваха против, 116 се въздържаха.

 

Изборът не мина съвсем гладко. Депутатите от ДПС вкупом напуснаха парламентарната зала, след като мнозинството не прие предложението на лидера им Лютви Местан кандидатите за управител на БНБ да обявят задължително и екипа си, с който ще управляват, преди да бъдат избрани.

"Подуправителите имат автономност, само управителят може да ги номинира. Това ще бъде важен ориентир за това кой ще бъде подкрепен, и кой не. В противен случай ПГ на ДПС няма да подкрепи нито един от кандидатите, който не обяви екипа си", каза Местан.

Настоящият гуверньор Иван Искров подаде оставка, считано от 10 юли, след като месеци наред предимно представители от ГЕРБ и РБ го призоваваха за това заради кризата с КТБ и натрупаното недоверие. Очакванията на Менда Стоянова бяха изборът да стане факт до 10 юли.

Искров оглавяваше централната банка почти 12 години.

Мандатът на новия управител на БНБ е за 6 години. Решението за назначаването му влиза в сила от деня след избирането му.

 

Пред журналисти в Народното събрание новият шеф каза, че иска да запази на поста му Калин Христов като ръководител на управление "Емисионно". Настоящият ръководител на управление "Банково" Димитър Костов се предлага за шеф на най-важния ресор - банковия надзор, а Нина Стоянова да поеме от Костов банковото управление. В момента тя е главен юристконсулт на централната банка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7564 |14.02.2015 Новият Закон за частния фалит спира банковото робство? . 0| 5472 |30.01.2015 С подобрени условия за работещите в добивния бранш беше подписан новият отраслов трудов договор . 0| 4977 |09.12.2014 Брюксел: „Южният газов коридор“ е новият приоритет след „Южен поток” . 14| 6589 |13.10.2014 В. Радев, ГЕРБ: Авиошоуто бе пир по време на чума !

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads