Реклама / Ads
4| 5023 |23.11.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Драгомир Стойнев упрекна ГЕРБ за калинките в държавните предприятия

.
Драгомир Стойнев
„ГЕРБ се върна към политиката на вкарване на калинки в бордовете на държавните предприятия предизборно”. Това заяви в пленарна зала народният представител от БСП Драгомир Стойнев.
 
Той представи проект на Закона за публичните предприятия, който касае държавните и общински предприятия с над 50% държавно или общинско участие и превръщането им в равностойни партньори на частния сектор. Стойнев припомни, че една от основните причини да не сме член на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество е именно разпиляното законодателство и липса на контрол и прозрачност при управлението на държавните и общинските предприятия.

„Предложенията в закона целят тези предприятия да работят изцяло на пазарен принцип и да се създаде законова основа за провеждане на открити процедури за номиниране, обсъждане на кандидатурите за ръководни длъжности в тези предприятия”, обясни Стойнев. Той подчерта, че ако се приеме закона няма да ги има тези промени, които са се случили в последните две седмици. Депутатът бе категоричен, че някой трябва да отговори, може би Цветанов, на няколко въпроса: „Защо бе сменен бордът на ВМЗ-Сопот, след като предприятието е печелившо; защо Гергана Младенова, съпругата на Николай Младенов, бивш министър на външните работи, е била назначена в борда на междусистемната газова връзка България-Гърция; защо бе сменен изцяло бордът на Държавна консолидационна компания, с хора, които нямат почти никакъв опит, като Красимир Тенев и Лъчезар Калбуров; защо Атанас Трифонов, който е в ръководството на ВМЗ – Сопот е временно изпълняващ председател на ГЕРБ-Сопот?”

Стойнев призова да бъде приет законопроекта, да се спре източването на държавен ресурс и да се генерира държавно отговорен капитал. „Тези предприятия могат да работят, ако го правят на пазарен принцип с професионалисти, хора които минават конкурс, които могат да си вършат работата, а не да са там само за да източват предприятията”, заключи бившият министър на икономиката и енергетиката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3721 |25.10.2016 Стойнев: ГЕРБ да отговарят за вината си за превръщането ни в енергийно зависима държава . 1| 4575 |26.09.2016 Стойнев: ГЕРБ са платили 300 млн. за АЕЦ „Белене” . 7| 5246 |25.09.2016 Стойнев: Всички плащаме грешките на ГЕРБ и в президентството, и в енергетиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads