Реклама / Ads
1| 9536 |06.07.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерт: Тръмп ни обещал us-газ? Южен поток се възражда? На кукуво лято!!!

.
Пламен Димитров
Две невероятни глупости за в областта на газовата геополитика се разпространяват през последните дни от полуграмотни журналисти, политици и пропагандисти: 1. Тръм бил обещал евтин американски газ на Източна Европа; и 2. Южен поток щял да бъде възроден, така че да доставя газ през България и Сърбия до Унгария.
 
Това твърди експертът Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

Тръмп на никого никакъв газ не може да обещае, защото правителството на САЩ не произвежда и не продава газ. Пазарът на втечнен газ е глобален и всеки може да продава и купува там, където му е най-изгодно. Всяка източноевропейска държава, която има достъп до приемен терминал, може да купува втечен газ откъдето си поиска и въобще не е сигурно, че точно пък американският ще е най-евтин. Същото важи и за американските износители - независимо от това какви празни приказки дрънка Тръмп, те ще продават там, където ще получат най-добра цена за своя газ, смята експертът.

Още по-големи лъжи се разпространяват по втората тема. След 2014 г. Газпром не е подписвал нищо с Българи, Сърбия или Унгария за Южен поток. С България например е подписана "пътна карта, според която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, като се отчитат правилата на ЕС". Е, това да ви прилича на обвързващ договор за строителство на нов магистрален газопровод? А дори и да се подпише нещо за Южен поток, то няма да има никаква правна сила, защото този проект не съответства на енергийното законодателство на ЕС. Готов съм да си изям публично дисертацията за каспийските перспективи на европейската енергийна сигурност, ако в следващите 4-5 години Източна Европа почне да получава американски газ на преференциални цени или пък ако до Унгария стигне газ от Турски/Южен поток, категоричен е Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5142 |04.07.2017 Путин и Тръмп се срещат в Германия . 1| 5307 |03.07.2017 Протестиращи в Калифорния поискаха импийчмънт на Тръмп . 1| 5557 |02.07.2017 Шулц иска твърда Меркел към Тръмп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads