Реклама / Ads
4| 5283 |01.11.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерти пишат сценарии за проекта “Белене”

.
Специалисти са разработили четири сценария във връзка с проекта за изграждане на АЕЦ “Белене”. В три от тях строителството на централата и пускането й в действие се очертават рентабилни, пише в. "Комерсант", като се позовава на свои източници.
 

  

Британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC), която консултира България за АЕЦ Белене, до края на ноември може би ще представи на София положителна оценка за финансовата страна на проекта, пише в. "Комерсант", като се позовава на запознати неназовани източници.

Банката се намира във финалния стадий на икономическия анализ на проекта. Консултантите от банката са подготвили и оценка на потенциалния пазар на енергията, произведена в централата, и са направили разчет на стойността на проекта на базата на очакваните разходи и приходи от продажбата на ток на Балканите.

София сключи договор с банката през април тази година. Ейч Ес Би Си в частност трябваше да направи прогнози за енергопотреблението на Балканите за 15 години напред. Очакваше се, че анализът по проекта АЕЦ Белене ще бъде представен към 1 юни, но това не се случи.

Договорът за АЕЦ Белене между поръчителя, тоест между Националната електрическа компания на България, и Атомстройекспорт, структурата на Росатом, която строи атомни централи зад граница, беше удължен до 31 март 2012 г.

По този начин след представянето на анализа на британската банка, българското правителство ще може да разполага с няколко месеца, за да вземе политическо решение по проекта. На решението на правителството обаче могат да повлияят и очакваните през декември стрес тестове в европейските атомни централи, пише "Комерсант".

Москва също смята проекта за АЕЦ Белене за изгоден, отбелязва изданието. Директорът на руската корпорация Росатом Сергей Кириенко заяви в Прага в края на октомври, че компанията е убедена в рентабилността и ефективността на проекта. По негови думи руската страна е готова да вложи в него свои собствени пари.

Една от причините поради която Кириенко смята проектът за рентабилен е, че оборудването за централата е било поръчано преди няколко години, когато цените за него са били по-ниски от настоящите. Росатом дори разглежда механизъм, при който да даде възможност на Москва да финансира строителството на АЕЦ Белене на 100 процента при съхранение на контролния пакет от акции /51 процента/ в българската страна, отбелязва изданието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5976 |27.10.2011 Трайков не изключва провал на проекта "Белене" . 7| 12859 |26.10.2011 Изграждането на АЕЦ “Белене” – мисия невъзможна . 11| 5782 |25.10.2011 Русия готова на всичко, за да строи “Белене” . 5| 5872 |30.09.2011 Отлагат “Белене” за края на март 2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads