Реклама / Ads
8| 7861 |04.05.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Европейският парламент иска Фонд за извънредна подкрепа на медиите

.
Ситуацията със свободата на словото в Европа според индекса на ”Репортери без граници”
Според ”Репортери без граници” в повечето страни в Европа за 2020 г. ситуацията със свободата на медиите е ”добра” или ”относително добра”, като с най-високи показатели са Финландия, Дания, Швеция и Нидерландия. България е единствената страна в ЕС, в която ситуацията със свободата на медиите се оценява като ”лоша”.
 

Депутатите от парламентарната комисия по култура призоваха Европейската комисия да обмисли създаването на фонд за спешна помощ на медии и на пресата в настоящата критична ситуация, съобщават от Европарламента по повод индекса за свободата на медиите и Световният ден на свободата на пресата.


Вече са взети някои мерки в подкрепа на свободата на медиите и за защита на журналистите. През март 2020 г. Европейският съюз осигури 5,1 млн. евро за финансирането на проекти за идентифициране и предотвратяване на нарушения на свободата на медиите, разкриване на заплахи за плурализма и подкрепа на трансгранични разследвания.

 

Кризата с коронавируса засегна силно медиите в момент, в който те имат ключово значение за осигуряване на точна информация относно епидемията. Секторът е изправен пред силен спад на приходите от реклами и Европейският парламент се безпокои, че влошаващата се финансова ситуация може да попречи на медиите да предоставят обективна информация и да оборват митовете за епидемията.


В резолюция на 17 април депутатите заявиха, че опитите за дезинформация относно COVID-19 представляват сериозен риск за системата на здравеопазването, че европейците следва да имат достъп до проверена и надеждна информация и че наличието на свободни и независими медии с достатъчно финансиране е необходимо условие за демокрацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6748 |21.04.2020 Туроператори искат оставката на Николина Ангелкова . 1| 6042 |10.04.2020 ”Булгаргаз” предложи по-ниска цена на газа за месец май . 28| 7742 |06.04.2020 Европейската комисия поиска българското правителство да не спира сезонните работници . 32| 9811 |03.04.2020 Гечев към Горанов: За чий ви е държавен заем, при фискален резерв от 10 млрд. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads